Postimees 1939. aastal: suurriikide kokkulepe puudutab ka Baltimaade rippumatust (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti diplomaat Sir William Strang (1893–1978). Foto aastast 1947.
Briti diplomaat Sir William Strang (1893–1978). Foto aastast 1947. Foto: Wikipedia

Londonist teateb Reuter: William Strang, kes sõidab laupäeval Moskvasse, on olnud kontaktis kõigi Nõukogude valitsusega peetud läbirääkimiste arenemisega ja on sel põhjusel väga kohane Briti saadikule Moskvas antavate instruktsioonide edasiandjaks ja tõlgitsejaks. Loodetakse, et uued instruktsioonid viivad Prantsuse-Nõukogude-Inglise «agressioonivastase lepingu» sõlmimisele.

Diplomaatilistest ringkondadest kuulub, et vastastikuse vormeli üldised alused, mis rahuldavad Prantsuse, Briti ja Nõukogude valitsusi, on juba kindlaks määratud. Vormel sisaldab üksteise eluliste huvide vastastikku mõistist juhul, kui neid huve peaks ähvardama agressioon. Erilistes deklaratsioonides selgitatakse siis, mida iga maa peab oma elulisteks huvideks. Niisiis, kui Nõukogude valitsus deklareeriks, et ta peab Balti riikide territoriaalset puutumatust ja poliitilist rippumatust oma eluliseks huviks, minnakse nende riikide tagamise küsimusest mööda, samuti nende riikide vastuväidetest, nagu sunnitaks neile tagatisi peale.

Igatahes ei tohiks ametlikkude ringkondade arvates kõiki seisukohti rahuldav vormel tekitada suurt raskust pärast seda, kui on leitud kokkulepe Nõukogude Vene eritingimuse kohta täieliku vastastikkuse küsimuses. 9.06.1939

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles