Õppetund Grybauskaitėlt

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė. Foto: Mikhail Markiv/Sputnik/Scanpix

Leedu president Dalia Grybauskaitė andis eestlastele õppetunni, kuidas oma riigi eest seista. Euroopa Liidu toel rajatakse Balti riikidele gaasivarustussüsteem, mis murrab Venemaa monopoli.

Alternatiivseteks gaasitarneteks vajame LNG regionaalset terminali, mille parimaks asukohaks peavad eksperdid Eestit. Uus tööstusharu annab lisaks uhkusele majanduslikku kasu.

Peaminister Taavi Rõivas pidurdas terminali rajamist, sõlmides Soome ametivennaga mõttetuks osutunud Gasumit eelistanud kokkuleppe. Keskerakondlasest peaminister Jüri Ratas demonstreeris kogenematust, kui nõustus alustama Leedu kolleegiga taas kõnelusi terminali asukoha üle.

Nüüd ütles Grybauskaitė, et Klaipeda terminal suudab teenindada kolme Balti riiki ja selle ehitamine kahaneva gaasitarbimisega Eestisse poleks arukas. Üllatuksin, kui mõni Eesti riigitegelane võtaks Alexela Paldiskisse kavandatavat terminali toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles