EKI keelekool: sada aastat Eesti Vabariiki

Tiina Leemets
, EKI vanemkeelekorraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Leemets
Tiina Leemets Foto: Erakogu

Kodumaa juubelipidustuste algus on kaasa toonud uue korduva ja õigustatud keeleküsimuse: kas siin-seal nähtud EV100 tulebki kokku kirjutada või oleks õige kuidagi teisiti?

EV tähistab selles kombinatsioonis Eesti Vabariiki ja 100 näitab peagi täituvaid aastaid. Selline lakooniline mall (esmalt nimetatakse, kellel või millel on tähtpäev, seejärel lisatakse numbriga kirjutatud aastad) on iseenesest üsna tavaline. Võtame näiteks mõne tänavuse sünnipäeva ja sünniaastapäeva: Oskar Luts 130, Astrid Lindgren 110, Postimees 160, Eesti Keele Instituut 70, Eesti Rahvaluule Arhiiv 90. Kellelgi kindlasti ka vanaema 80 või sõber 25.

Isikunime asemel nimetähtede kasutamine näib aga pidulikul puhul lausa mõeldamatu: OL 130, AL 110? Asutusi ja väljaandeid lühendada ei ole päris võimatu, ent pilt jääb siiski palju argisem ja läbipaistmatum: PM 160, EKI 70, ERA 90.

Lühendid säästavad hulga ruumi ja kirjutajate aega igapäevastes erialatekstides, tabelites, siltidel, SMSides ja netisuhtluses, aga piduliku stiiliga ei lähe nad kõige paremini kokku. Saja aasta juubel peaks olema sedavõrd väärikas sündmus, et võtta aega ja anda ruumi ning tähtpäevalise – meie riigi – nimi välja kirjutada. Juubeliaasta logol ongi seda kenasti tehtud: Eesti Vabariik 100.

Harilikult, kui jutt ei käi just vabariigi vanusest, ei ole lühendi EV järele vajadustki, sest vabamas pruugis ei ole riigi täisnimi vajalik ja saab öelda lühidalt «Eesti» või «riigi». Kõrvalmärkus: on neid, kes armastavad 1918.–1940. aastast kirjutades kasutada lühendit EW, ent see ei kuulu kindlasti kirjakeelde. Ekslik on arvata, nagu oleks tollal eesti õigekirjas olnud v asemel w.

Kui nüüd siiski on ürituste sarja hakatud tähistama sellise töiselt tõtliku kombinatsiooniga, siis tühiku puudumist on küll raske põhjendada. Kokkukirjutis meenutab rohkem mõnd koodi või keemia valemit. Kas keegi tahaks pereringis kirjutada rõõmsast kokkusaamisest nimetusega vanaema80?

Kirjutise pealkiri on muide võetud veebilehelt www.ev100.ee. Veebiaadressis loomulikult tühikuid ei jäeta, aga tähtpäeva puhuks loodud mobiilirakenduses ja portaalides võiks vähemalt tühik ikkagi nimesse ära mahtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles