Lugeja jagab muljeid: kohtumine Edgar Savisaarega Hundisilma talus (7)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on tehtud Võrus suvel 2016. Pildi autor tegi siis Võrumaa Teatajale Edgar Savisaarega intervjuu. Vaskult paremale: Olga Ivanova, Edgar Savisaar, Oudekki Loone ja Peeter Ernits.
Foto on tehtud Võrus suvel 2016. Pildi autor tegi siis Võrumaa Teatajale Edgar Savisaarega intervjuu. Vaskult paremale: Olga Ivanova, Edgar Savisaar, Oudekki Loone ja Peeter Ernits. Foto: Jüri Pallo

Jüri ja Mervi Pallo Võrust kirjutavad, kuidas nad esimest korda Edgar Savisaarel Hundisilma talus külas käisid, poliitikast ja elust rääkisid.

Lehekuu 17. päeval 2017. aastal.

Mets mühiseb ja kägu kukub ra’al,

aas haljendab ja lilled õits’vad seal.

:,: Mänd kiigutab siin oma võimsat pead,

on meeles tal kõik muistsed õnnea’ad. :,:

rahvalik laul, saksa rahvaluule, tõlkinud Sergius Lipp / saksa rahvaviis / Max Oscheit

Eesti rahvale armsaks saanud laul hakkabki kõlama Artur Rinne esituses, kui oleme abikaasaga jõudnud Hundisilma talu väravate ette. Laulusõnad kattuvad tegelikkusega. Kägu kukub, sookured plagistavad nokkasid, lisaks neile soleerivad mitmed teised laulukunstnikud. Kevadine rõkkav loodus ülistab loojat.

Nad on õnnelikud, et nad on olemas. Elavad. Annan väraval kella ning jään ootama. Peremees, kes istub ratastoolis, tuleb avama väikese viivitusega ning see on mõistetav. Edgar Savisaar on leidnud endas jõudu, et võtta vastu oma kodus kaks kaugelt Võrumaalt saabunud külalist. Anname üle külakosti, Jaagumäe Võrumaa toidukeskusest ostetud võrumaise kase- ja vahtramahla, mille üle Savisaarel on hea meel. Peremees alustab kohtumist ning teades, et meie oleme siin talus esmakordselt, asub tegema meile väikest ringkäiku talu avaras koduõues.

Peremees küsib Võru elu kohta. Annan ülevaate poliitika- ja kultuurielust. Võru rahvas on rahul praeguse linnapeaga, Reformierakond valmistub valimisteks tõsiselt ja seda teevad teisedki erakonnad koos EKREga.

Valimisliite on Võrus juba kolm: Võru Väärib Võimekust, uute tulijatena Võru Eest, kes alustas Põliskeskerakondlaste nime all, ja Jüri Kaveri valimisliit. Savisaar tunneb huvi Põliskeskerakondlaste ehk Võru Eest valimisprogrammi vastu.

Saan öelda vastuseks: «Toome Tallinna Võrru!» Võtame eeskuju Tallinnas saavutatust: tasuta ühistransport, vanurite-haigete heaolu, kättesaadav kvaliteetne tervishoid, kodulinna majanduslik heaolu ning tööhõive. Meie linnapeakandidaat Inno Tähismaa on tugev majandusajakirjanik, kes seisab Võru eest. Savisaar palub Inno ja Irja Tähismaad tervitada ning soovib neile edu.

Viin nüüd jututeema sellele, miks me abikaasaga Võrust Hundisilmale sõidu ette võtsime. Aimdust annab ka meie laul, milles on jutt elu ajalikkusest. On väga tähtis, et saame inimestele öelda tänusõnu siis, kui nad on meie keskel ja meil on veel koos piisavalt aega.

«Härra Edgar Savisaar! Lubage, et ütlen teile: Eesti riigi ja rahva isa! Tulite meile appi ärevatel augustipäevadel, kui sõitsite üle Soome lahe väikesel kiirpaadil ning asusite juhina rahva ette ja tõite Eestile vabaduse ilma vereohvriteta. Kahjuks Leedul ja Lätil nii hästi ei läinud.» Savisaar vaikib.

Ma jätkan: «Siis kui olite raskesti haige ja teil polnud aimugi, mis rasked operatsioonid olite üle elanud, kutsuti kirikuis eesti rahvast palvetama teie tervenemise eest, mina kaasaarvatud. Juhtuski Jumala ime. Palvetasime ka selle eest, et te ei heidaks meelt, kui nägite, missuguses olukorras  peate oma elu edasi jätkama. Jätame poliitika ja Keskerakonna. Inimesena. Leidsite endas jõu, tõusite Tallinna Vabaduse väljakul rahva ees uuesti püsti öeldes: «Näete, mina tõusin püsti, eesti rahvas, tõuse ka!»

Nüüd Savisaar ütleb: «Ma olen kõigile neile väga tänulik, kes minu eest palvetasid ja mind toetasid. »

Ma jätkan: «Teie toetajad on alles. Ma räägin teie toetajate nimel. Meid on Eestis palju. Tõelised toetajad toetavad teid jätkuvalt palvetes, et te terveneksite ning meie keskel kaua elaksite.»

Savisaar: «Näe musträstas!»

Musta helkiva sulestikuga lind jalutab tähtsalt meie ees koos meiega aiateel mõnda aega ning  lendab siis edasi omi asju ajama. Ju tal on siin kusagil lähedal pesakast.

Tunnike värskes õhus jalutuskäiku möödub kiiresti ning ongi aeg kätte jõudnud tagasi kojusõiduks. Savisaar annab meiega kaasa oma tervitussoovid Võrumaa rahvale, mille me siinkohal edasi anname.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles