Juhtkiri: publikumagnet ja tänane muuseumiöö

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mootorispordi muuseum Turba vanas elektrijaamas.
Mootorispordi muuseum Turba vanas elektrijaamas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tänasest lehest leiate loo ärimehest, kes ehitas oma kulu ja kirjadega viie miljoni euro eest Turba asulasse mootorispordi muuseumi. Täna on ka üle Eesti muuseumide öö – osalevad muuseumid avavad oma uksed kella 18–23 ning sel ajal on sissepääs tasuta.

Mootorispordi muuseum on muljet avaldav hoonena, aga ka ekspositsiooni ja sünniloo mõttes. Saab vaid imestada ja kiita, kui inimene on valmis panustama muuseumi loomisse nii palju oma raha ja tööd ning looma nõnda midagi, mis on lõpuks väärtuslik tervele Eestile. Muidugi on kurb lugeda, et riiklikke toetusi jagavad asutused EAS ja PRIA ei suutnud leida selles ettevõtmises midagi toetamisväärset.

See muuseum, kui ta suvel avatakse, on kindlasti üks huvitavamaid uusi kohti, kus ära käia. Ja võib ennustada, et see muuseum saab ka välismaiste turismiväljaannete jaoks olema üks Eesti maiuspaladest, mida kindlasti ära märgitakse.

Eestil on igati uhke mootorispordi ajalugu. Eestlased võitsid endiste sotsialismimaade sarju nii vormelite, ralliautode kui mootorratastega. Need on lood, mida ajalugu peab mäletama. Ja nüüd tegid selle muusemi ära eraettevõtjad. Seal, kus riigi tugi pidanuks olema kui mitte kohustuslik, siis vähemalt eeldatav. Ja see maksis viis miljoni eurot. Seda raha ei teeni ettevõtjad muuseumist kunagi tagasi, kuid see ilmselgelt polegi eesmärk.

Üks toetuste jagamise asutus põhjendas keeldumist sellega, et töötajaid saab muuseumis olema hirmus vähe. Tõsi, muuseum ei hakka andma kõigile väikese Turba asula inimestele tööd, kuid ta teeb palju tähtsamat – viib selle asula Eesti mõistes kaardile. Sest olgem ausad, isegi paljudes suurtes riikides pole nii põneva ekspositsiooniga ja uhket mootorispordi muuseumi.

Ka Eesti muuseumide üldpilt arvudes on vägagi rõõmustav. Meie kolm ja pool miljonit muuseumikülastust eelmisel aastal on elanike arvu kohta Euroopa suurim. Järelikult suudavad me muuseumid teha väga hästi just seda, mida nad veel viisteist aastat tagasi ei suutnud – meelitada inimesi kohale. Ka Eesti Rahva Muuseumi kohta on juba praegu selge, et tegu on lisaks kõigele publikumagnetiga. Skeptikutel, kes ütlesid, et kes seal ikka käima hakkavad, ei olnud õigus. Muuseumid on Eestis kujunenud asutusteks, millel on kahtlemata selge positiivne mõju ka turismimajandusele.

Tasub meenutada, et muuseumiehitused on meil toimunud Euroopa Liidu raha toel ja nagu tänase lehe näitestki loeme, ka eraraha eest. Selge, et edu ei püsi iseenesest ning riigil tuleb neid praegu õitsvaid taimi ka edaspidi kasta.

Ja edukateks publikumagnetiteks kujundatud muuseumides tuleb ilmselgelt küsida ka seda, kus on õige tasakaal meelelahutuslike elementide ja süvenemist ning mõistmist võimaldava ekspositsiooni vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles