Kristi Malmberg: IRL enam ei üritagi (7)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi suurkogu valis uut esimeest.
IRLi suurkogu valis uut esimeest. Foto: Tairo Lutter

IRLi värske esimehe Helir-Valdor Seederi kandideerimine kohalikel valimistel mitte oma erakonna, vaid ühe valimisliidu ridades on kummaline. Seeder on seda küll arusaadavalt põhjendanud, ent sellest hoolimata jääb mulje, et isegi erakonna värske esimees ei pinguta enam selle hääbuva partei nimel.

IRLi toetus on praeguseks varisenud allapoole valimiskünnist, olles aprillis Emori uuringu järgi vaid 4,7 protsenti. Ühelegi teisele praeguse valitsusliidu erakonnale pole selles valitsuses olemine nii hävitavalt mõjunud. IRLi valija on traditsiooniliselt olnud parempoolse maailmavaatega rahvuslikult meelestatud pigem haritum inimene. «IRL on rahvuslik-konservatiivne erakond,» seisab siiani nende kodulehel. Mida teeb selline erakond astmelist tulumaksu kehtestavas ja eelarvet miinusesse laskvas koalitsioonis koos parteiga, kellel on koostöölepe Ühtse Venemaaga?

Kunagise staarerakonna Isamaaliidu juhte on läbi aastate süüdistatud nii põllumajanduse hävitamises kui kõiges muus, kuid nende konkurentsitult kõige kehvem otsus on olnud hoopis liitumine tollal noorte ja justkui vihaste meeste juhitud Res Publicaga. Üks pluss üks ei ole nende puhul andnud kahte. Maine on kehv, valida neid ei taheta, uusi säravaid liidreid pole enam kusagilt võtta.

Vanad isamaaliitlased on toimuva peale muidugi marus. Novembris valitsuse vahetudes ütles 1990ndatel julgeid majandusreforme teinud ekspeaminister Mart Laar Postimehele, et ta ei kujuta ette, et kunagine Isamaa läheks rahulolevalt valitsusse, mis kehtestab astmelise tulumaksu ja mille üks liige teeb koostööd Ühtse Venemaaga. Ometi see juhtus, kunagise Isamaa riismeid sisaldav IRL on sellises valitsuses.

Kunagise Isamaa raudvara, mitut ministriametit pidanud Toivo Jürgenson leiab, et praeguse koalitsiooni majanduspoliitika võib kaasa tuua selle, et järgmine valitsus peab hakkama väga suuri probleeme lahendama. Res Publica juurtega Mihhail Lotman on korduvalt öelnud, et koalitsioon Keskerakonnaga oli viga.

Erakonna uus juht Helir-Valdor Seeder peab nüüd imet tegema, et kustuvale tähele uus elu sisse puhuda. Kas ta aga suudab seda? Juhil on suur roll erakonna avaliku kuvandi loomisel ning rahvusliku meelega inimestele jääb EKRE esimehe Mart Helme jõuline kuju palju paremini meelde. Seda näitavad ka avaliku arvamuse küsitlused.

Hallus kimbutab paraku enamiku Eesti erakondade ladvikut. Seeder peab kõvasti pingutama, et uuesti valijate tähelepanu köita. Otsus mitte minna IRLi ridades kohalikele valimistele jätab aga tunde, nagu kapten põgeneks uppuvalt laevalt. Viimastest riigikogu valimistest on möödunud veidi üle kahe aasta ja võrreldes selle ajaga on IRLi populaarsus praegu kolm korda väiksem.

Juhan Partsi IRLi esinumbriks olemist peeti suureks läbikukkumiseks. Kui aga praegu midagi äkilist ette ei võeta, muutub see hoopis IRLi viimaseks parimaks tulemuseks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles