Žanna Nemtsova: kõige tõenäolisemalt kandideerib Putin taas ja opositsioonil pole võimalustki võita (2)

Andri Frolov
, BNSi ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žanna Nemtsova.
Žanna Nemtsova. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

Meil on süsteem, milles opositsiooni pole esindatud üheski riigivõimu harus - ei seadusandliku ega ka täidesaatva võimu juures. Seetõttu ei saa rääkida Venemaal valimistest, rääkis ajakirjanik ja kodanikuaktivist Žanna Nemtsova, kes on tapetud vene opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsovi tütar. 

Uuringufirma Levada Keskus avalikustas aprillis küsitluse, millest selgus, et 72 protsenti venelastest usaldavad Venemaa presidenti Vladimir Putinit. Lisaks selgus 2. mail avaldatud Levada keskuse küsitlusest, et 64 protsenti venelastest tahaksid näha Putini uuesti uuesti presidendina, 22 protsenti tahaksid näha kedagi teist presidendina ja 14 protsenti ei osanud vastust anda.

Kas teie hinnangul Putin kandideerib 2018. aastal uuesti presidendiks?

Jah. Arvan, et Putin kandideerib 2018. aastal presidendiks.

Kuidas hindaksite opositsiooni praegust võimekust konkureerida 2018. aasta presidendivalimistel juhul, kui Putin otsustab ametlikult kandideerida teiseks ametiajaks? Milliseks peate opositsiooni võimalusi, kui Putin ei kandideeri?

Esiteks, see saab olema tema neljas ametiaeg, kui arvestada pausi, mil Dmitri Medvedev oli president ja Putin juhtis valitsust ning oli riigi de facto liider Medvedevi ametiajal.

Arvan, et kõige tõenäolisemalt Putin kandideerib. Siis ei näe ma mitte mingil juhul opositsiooni seda võistlust võitmas. Hindan väga ebatõenäoliseks stsenaariumi, et Putin ei osale. See võib juhtuda siis, kui kerkivad esile ootamatud asjaolud, mida me ei saa ennustada. Seetõttu ei saa me ennustada ka tagajärgi.

Kas opositsioon on piisavalt ühtne, et pakkuda eelseisvatel valimistel tugevat konkurentsi?

Ma ei arva, et ühtsus on praeguses etapis määravalt oluline. Meil on süsteem, milles opositsiooni pole esindatud üheski riigivõimu harus - ei seadusandliku ega ka täidesaatva võimu juures. Seetõttu ei saa rääkida Venemaal valimistest. Need pole tõelised. Valimiste puudumine tähendab, et need 22 protsenti koos 14 protsendiga, kelle te eelmises küsimuses välja tõite, pole esindatud. Samas on need valimised opositsioonile võimalus öelda avalikult välja oma kavatsused. Praegu on kõige tugevam presidendikandidaat Aleksei Navalnõi, kuid minu hinnangul ei lubata tal presidendiks kandideerida. Vähemalt praegu tundub sedasi. Tõenäoliselt midagi muutub.

Autoritaarse režiimi jaoks on peamine väljakutse vastupanu kui sellise olemasolu. See on taoliste režiimide loomuses ning Aleksei Navalnõi kui kõige tuntum ja toetatud figuur on loomulikult üks peamistest väljakutsetest.

Kuidas hindate Venemaa avalikkuse praegust meeleolu? Kas praegu on toetust taolisteks meeleavaldusteks nagu need, mis toimusid pärast eelmisi presidendivalimisi?

Väga raske on anda taolisi hinnanguid, sest autoritaarses riigis läbi viidud arvamusküsitlused ei peegelda reaalsust täielikult ning tõenäoliselt hägustavad seda reaalsust.

Mina tunnen, et Krimmi annekteerimisega seostatud eufooria on paljuski taandunud ja peaaegu kadunud. Inimesed hoolivad tõusvatest kommunaalkuludest ajal, mil reaalpalgad langevad. Seetõttu on nad tundlikumad korruptsioonijuhtumitele. Lisaks nägime 26. märtsil, et tuhanded tulid üle Venemaa tänavatele korruptsiooni vastu meelt avaldama.

Selle inspiratsiooniks oli dokumentaalfilm «Ta ei ole teile mingi Dimon», mis paljastab peaminister Dmitri Medvedevi miljonitesse dollaritesse ulatuvad varad. Järjekordne inspireeriv trend on, et noorem põlvkond liitus meeleavaldustega ning need näitavad julgust ja arusaamist protsessidest, mis Venemaal praegu aset leiavad.

Maailmapanga prognoosi kohaselt kasvab Vene majandus 2017. aastal 1,5 protsenti pärast mitut aastat langust, kuigi majandus püsib haavatav maavarade hindade kõikumisele. Peaminister Dmitri Medvedev teatas märtsis, et Vene majanduse langus on peatunud ning valitsus ootab, et majandus kasvab 1-2 protsenti, kuid rõhutas, et see kasv pole nii «kindel» kui talle meeldiks.

Millist rolli teie hinnangul etendab majandus 2018. aasta presidendivalimistel nüüd, mil see on ebalevalt naasmas kasvutrendi juurde.

Ma ei arva, et on õige kasutada sõnapaari «kasvutrend». Pigem on tegemist stabiliseerumisega, sest ühe-kahe protsendine majanduskasv on areneva majanduse kohta silmatorkavalt madal. Stabiliseerumine on praegusele valitsusele hea.

Kuidas hindaksite praeguse režiimi tugevust ja jätkusuutlikkust valimiste eel? Kas see tunneb teie meelest end ohustatuna või kindlalt?

Ma ei tea, mida režiim tunnetab. Ma ei oota Venemaal suuri poliitilisi muutusi. Samas on elu ettearvamatu, eriti siis, kui asi puudutab autoritaarsete või totalitaarsete režiimide lagunemist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles