Kaia Iva: IRLi konservatiivsed väärtused peaks olema usaldusväärne valik (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kes hakkab juhtima IRLi? Postimees palus kandidaatidel Kaia Ival ja Helir-Valdor Seederil oma programmi kirjeldada. Kumb neist saab enda kätte ajalooliselt tugeva, ent viimase kahe aastaga üha pisemaks jäänud toetusega erakonna tüüri, otsustab IRLi suurkogu juba sel laupäeval.

Isamaa ja Res Publica Liidu prioriteet on alati olnud ja selleks jääb edaspidigi kindlalt Eesti iseseisvus, julgeolek ja heal majanduslikul järjel Eesti inimesed. Riik, kus igaüks saab teha iseseisvalt valikuid, et tagada endale ja oma perele täisväärtuslik elu. Oleme praeguses koalitsioonis garandiks, et meie kultuur ja keel, julgeolek ning kodakondsuspoliitika oleksid väärtustena valitsuse tasandil kaitstud. «Rukkilillepurune rahvusromantika» ei ole midagi, mille pärast me häbi peaks tundma. Ei kunagi.

Ma ei näe, et nende eesmärkideni oleks võimalik jõuda pideva vastuseisuga kõigile ja kõigele. Ei vii selleni ka Exceli tabeli põhine riigijuhtimine, kus inimesed on muutunud vaid numbreiks lahtrites, või sellele vastanduv, inimeste eraellu ja vabasse turumajandusse liialt sekkuv riik. Eesmärk ei tohi olla mitte lapsehoidjariik, vaid riik kui võimaluste looja.

«Kes on ühiskond? Sellist asja pole olemas! On mehed ja naised ja perekonnad!» ütles Margaret Thatcher, Briti konservatiivide juht, aastakümneid tagasi. Tõsi, kogukonna ja meie elukvaliteet sõltub sellest, kui palju igaüks meist on valmis enda eest vastutama ning pingutama, et aidata ka vähem õnnelikke inimesi.

Ühiselu korralduses on kõige olulisem inimesele lähim tasand – kohalik omavalitsus, oma linn, oma vald. Halduskorraldust muutev Eesti on praegu suure sammu lävel, milleks on hoogu võetud uskumatult kaua. 12 aastat tagasi olin eestvedaja, et ühendada Türi linn ning Oisu, Kabala ja Türi vald. Tekkis tugeva keskuse, ühtse teenuste võrgu ja tegusate kogukondadega omavalitsus.

Andes omavalitsusele rohkem õigusi ja raha, vabadust otsustada ja ka vastutust oma inimeste ees, jõuame ühiskonnani, kus Tallinna ja Tartu kõrval tõuseb üha enam ausse kogu Eesti. Kvaliteetne elukeskkond, korralikud teenused ja hea kool lubavad nautida maa võlusid ja olla vaba valikuis, sest keskused on lähedal.

Eesti selgroog on vaba ja haritud riik. Meie julgeolek, kodanike kaitsetahe, koostöö liitlastega ja välispoliitiline sidusus on alus Eesti, meie keele ja kultuuri kestvusele. IRL on alati seisnud riigikaitse eest – iseseisva kaitsevõime ja ajateenistusel põhineva reservarmee, tugevate liitlassuhete ja riigikaitsele kahe protsendi SKTst eraldamise eest. Vabadus ei saa kunagi lõpuni valmis, meie ülesanne on vabadust ehitada iga päev.

Vabaduse, ka isikliku vabaduse kõrval on alati oluline vastutus. Seda peab õpetama ka kool, looma aluse olemaks väärikas ja üksteise suhtes lugupidav. Hea ja kõigile kättesaadav kvaliteetne haridus muutub üha olulisemaks. See kasvatab ja hoiab uudishimu, katsetamise ja eksimise julgust, sotsiaalseid oskusi. Need aitavad inimesel kohaneda muutuva ühiskonna ja majandusega, lasevad leida uusi lahendusi, vaadata silmapiiri taha ning olla Eestil nutikas ja loov riik. On kriitiliselt oluline mõista, et investeerimine haridusse ja seeläbi ka tervislikku eluviisi, vanemluse toetamisse ning individuaalsuse arvestamisse on väikese riigi jaoks võtmeküsimus.

Majanduslikku jõukust loob töö. See on meie selge konservatiivne põhijoon. Me ühine ülesanne on hoida ühiskonnas avatud vaimu ning positiivset suhtumist ettevõtjatesse, kaasata otsuste tegemisse nende kogemust ja kaitsta tehtud investeeringuid õigusselguse toel. Tänu ettevõtjate riskivalmidusele on meil rikkust, mida ühiskonnas nõrgematele jagada. Me ei saa üleolevalt suhtuda ühessegi töösse, mis on aus ja loob uut väärtust. Oluline on hinnata iga inimese tööpanust. Uuel aastal tavalise palga saajatele kehtima hakkav suurem maksuvaba osa vähendab tööjõumakse ja parandab inimeste toimetulekut. Samm selles suunas, et rohkem inimesi saaksid elada täisväärtuslikku elu, olla vabad ja loovad.

Meie riigi vundament on tugevad pered. Rahvusriigina on oluline, et oleksime ise oma maa peremehed, et kestaks eesti keel ja areneks meie kultuur. Iga eestlane on meile oluline, olgu kodu- või välismaal. Iga laps on oluline, iga pere on tähtis. Peame leidma vastused, kuidas tagada inimestele ka kõrges eas nende väärikus, paindlikud eneseteostusvõimalused, vajalik arstiabi ja nõustamine. Et saaksime kesta, anname ühiskonna toe nõrgematele ja soosime lasterikkust: sel aastal käivitus elatisabifond ja juulikuust maksame lasterikka pere 300-eurost toetust kolme ja enama lapsega perele. Muudame ka vanemapuhkuse paindlikumaks, et pered saaksid oma elu korraldada nii, et nende lapsed oleksid kõige paremini hoitud ja pered õnnelikud. Perede turvatunne aitab luua riigile tugevat vundamenti. See loob kindluse, et siin väikesel tuulepealsel maal ka aastakümnete pärast kõlavad tuhanded hääled laulukaare all ja et me ikka veel korraldame sõnaust, otsides laensõnadele innukalt omakeelseid vasteid.

Me ei saa unustada, millisest ajastust me tuleme. Jah, me peame olema oma riigi suhtes nõudlikud, kuid pikalt väldanud okupatsiooniaja tõttu oleme jõudnud alles praegu mõnegi aruteluni, mis vabas läänes oli aktuaalne juba aastakümneid tagasi. Meil on nii mõneski asjas küpsemiseks veel aega vaja. Kriitikasse tuleb loomulikult suhtuda konstruktiivselt: kui inimesed toovad esile midagi, mida pole arvesse võetud, siis tuleb neid arvamusi analüüsida ja vajadusel muuta tegevust või meetodeid. Kuid on vastutustundetu kasutada isikliku või parteilise eskalaatorina hirmukülvi, arutut vastandumist ja pseudoteadust. Hirmuõhkkonda, nagu tunnetasime Nõukogude Liidus, ei või me tagasi lubada, kuid see ei tähenda, et tohiks kaduda vastutus oma sõnade eest.

Isamaa ja Res Publica Liidu liikmetel on olnud kandev roll iseseisva riigi ülesehitamisel. Meile olulisi konservatiivseid väärtusi kandes peaks IRL olema tavalise Eesti inimese, targa ja tubli kodaniku kindel ja usaldusväärne valik.

Me oleme oma töö suhtes kriitilised, meil on erinevad arvamused, see on loomulik. Ma ei ole kunagi enda ümber soovinud takkakiitjaid, ilma tülikate, heas mõttes hulludeta asjad ei edene, kuid see positiivne hullus tuleb siduda tervikuks ja ellu viia. Margaret Thatcher on öelnud: «Ma olen erakordselt kannatlik tingimusel, et lõpuks läheb nii, nagu mina tahan.» Mina tahan olla erakordselt kannatlik, et viia üheskoos Isamaa ja Res Publica Liit meile kuuluvale väärikale positsioonile ühiskonna konservatiivsel tiival.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles