Postimees 1991. aastal: Maarjamäe miitingul: Lõssenko demonstreeris võitluskunste

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interrinde miiting
Interrinde miiting Foto: Internet

Teise maailmasõja lõpu 46. aastapäeva tähistamiseks korraldasid NLKP-meelne EKP, TKÜN, NSVL armee Tallinna garnison jt. Tallinnas Maarjamäel miitingu, mida juhatas Pavel Panfilov.

Akadeemik Gustav Naan nentis oma sõnavõtus kahetsusega, et on olemas «sellised idiotismid», nagu rahvustevahelised konfliktid, ning kutsus üles neid vältima. «Teise maailmasõja me võitsime suuresti seetõttu, et mingeid konflikte rahvuslikul pinnal ei olnud.»

Ainuke eesti keeles esinenu, Eesti Laskurkorpuse veteran Adolf Mikkur väljendas arusaamatust, miks 20. SS-diviisis võidelnud eestlastele on nüüd antud samad soodustused, mis on laskurkorpuse sõjameestel.

Afganistani veteran major Mihhail Timošin Matrossovi polgust sõnas, et NSVL armee on alati olnud osa rahvast. «Tänaseks on selgunud, et ükski ohver Gruusias, Osseetias, Armeenias ja Aserbaidžaanis ei langenud sõjaväelase kuuli läbi,» väitis Timošin.

Mihhail Lõssenko ütles, et see, mida veteranid tegid ei olnud ilmaasjata. «Tahame teile öelda, et ka meie ei kavatse alla anda ja kaitseme teid ja teie lapsi.» Seepeale said kokkutulnud 10 minuti jooksul osa võitluskunstide lühikursusest kaheksa noormehe esitluses.

Loeti ette pöördumine Eesti töötajatele üleskutsega koonduda võitluseks N.Liidu terviklikkuse eest ning natsionalismi ja separatismi vastu.

10.05.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles