Briti saadik: mälestagem keemiarünnakutes hukkunud süütuid süürlasi (5)

Theresa Bubbear
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürias toimus märtsis keemiarünnak
Süürias toimus märtsis keemiarünnak Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Mälestagem tänasel rahvusvahelisel keemiarelvade ohvrite mälestuspäeval kõiki süütuid mehi, naisi ja lapsi, kes on kaotanud elu kuus aastat Süürias väldanud kohutava konflikti tagajärjel, kirjutab Ühendkuningriigi suursaadik Eestis Theresa Bubbear.

Igal aastal 29. aprillil meenutatakse kõikjal maailmas keemiarelvade rünnakutes hukkunud inimesi. ÜRO viib läbi rahvusvahelisi teavituskampaaniaid, et võidelda nende koletuslike, salakavalate ja kõikjale tungivate relvade vastu, mis põhjustavad nende suhtes täiesti kaitsetute inimeste piinavat surma ja vigastusi.

Tänavu on mälestuspäeva tähendus veelgi sügavam, sest värskelt on meeles jäädvustused Süürias Khan Sheikhunis toimunud šokeerivast keemiarünnakust. Kahjuks oleme sarnaste rünnakute tunnistajaks olnud ka varem, tuues veelgi teravamalt esile kannatused, mida Süüria inimestel on tulnud taluda juba liiga kaua.

20 aastat tagasi, 29. aprillil 1997 jõustus ÜRO keemiarelvade keelustamise konventsioon, mis keelustas keemiarelvade tootmise, varumise ja kasutamise. Alates 2005. aastast on ÜRO egiidi all just sel päeval inimestel kõikjal maailmas võimalus avaldada austust keemiarünnakute ohvritele ning avaldada toetust Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) tegevusele. Ühtlasi on see maailmale võimalus näidata ühtsust võitluses igasuguse keemiarelvade kasutamise vastu igal pool jai gal ajahetkel.

Hetkel viib Keemiarelvade Kasutamise Organisatsioon läbi hiljutise Khan Sheikhunis keemiarõnnaku sõltumatut analüüsi. Organisatsiooni peadirektor on juba teada andnud, et nende esialgne analüüs kinnitas sariini või sarnase aine kasutamist.

Eelmainitu on kooskõlas nii 26. aprillil avaldatud Prantsusmaa poolt läbi viidud hindamise kui ka Ühendkunigriigi teadlaste poolt rünnaku ohvritelt ja rünnaku vahetust toimimiskohast kogutud proovide analüüsi tulemustega. Lisaks Ühendkuningriigile ja Prantsusmaale on sariini kasutamist kinnitanud oma läbiviidud hindamiste põhjal nii USA kui Türgi.

Ühendkuningriigi välisministri Boris Johnsoni sõnul kinnitavad rünnakupaigast leitud rünnakurelva fragmendid mitte üksnes sariini, vaid just nimelt Assadi režiimi käsutuses oleva sariini kasutamist. Kuna ohvrite kehadelt kogutud proovid kinnitavad närvimürgi kasutamist, saab Suurbritannia välisministri sõnul teha vaid ühe järelduse, nimelt et «peaaegu kindlalt korraldas Assadi režiim rahvusvahelist õigust ning sõjareegleid eirates oma rahva vastu suunatud gaasirünnaku.»

Süüria valitsus peaks oma inimesi kaitsma; riigis elavatel lastel peaks olema võimalus kasvada üles turvalises ja tervislikus keskkonnas. Selle asemel on nad aga süütud ohvrid konfliktis, mis on külvanud lugematul hulgal kannatusi, surma ja sundinud inimesi oma kodudest lahkuma.  

Oleme veendunud, et käimasoleva sõja lõpetamiseks tuleb eelistada poliitilist lahendust sõjalisele sekkumisele. Ühendkuningriik tegutseb kindlalt selle nimel, et leida toetust ÜRO poliitilisele tegevusele Süürias eesmärgiga saavutada üleminek riigikorrale, mis tagaks kohalike elanike jaoks kestva rahu ja stabiilsuse. Ühendkuningriik toetab Süüria inimeste kannatuste leevendamist ning on alates 2012. aastast toetanud riiki humaniraarabiga 2,92 miljardi euro ulatuses. Ühtlasi on tegemist Suurbritannia läbi aegade suurima humanitaarkriisi toetuseks antud summaga, millega on Süüriale teine suurim humanitaarabi andev riik.    

Seega mälestagem tänasel rahvusvahelisel keemiarelvade ohvrite mälestuspäeval kõiki süütuid mehi, naisi ja lapsi, kes on kaotanud elu kuus aastat Süürias väldanud kohutava konflikti tagajärjel. Ka neid, kes hukkusid Khan Sheikhunis. Rahvusvaheline kogukond peab andma selge sõnumi, et keemiarelvade kasutamine on lubamatu. Vaid üheskoos, tehes kõik selleks, et tegude toimepanijad oma tegude eest vastutust kannaksid, on võimalik taoliste koleduste toimumist tulevikus vältida.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles