Vene ajaloolane Repsi väljaöeldust: ei saa väita, et stalinlikul terroril puudus loogika (13)

Taavi Minnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikita Petrov
Nikita Petrov Foto: Rodrigo Fernandez

Üks Venemaa juhtivaid Stalini repressioonide ja eriteenistuste eksperte, ajaloolane Nikita Petrov räägib intervjuus Taavi Minnikule terrorist, selle ohvritest ning täideviijatest ja sellest, miks pole Sputnikule antud intervjuus stalinlikku terrorit mahendanud Eesti haridusministril Mailis Repsil õigus.

Venemaa poliitikas on terrorit instrumendina tarvitatud 19. sajandist. Toona oli see suunatud tsaarirežiimi odioossemate esindajate vastu ja erinevate sotsialistlike sektide esindajad kasutasid seda protestiks. Kuid hoopis teise tähenduse ja ulatuse sai terror seoses enamlaste riigipöördega 1917. aastal. Nad muutsid terrori sisepoliitika peamiseks instrumendiks, millega pärast võimuletulekut hävitati terveid ühiskonnakihte: talurahvast, vaimulikkonda, tsaariohvitsere ning intelligentsi. Jossif Stalinile oli terror aga valitsemisviis, mis polnud mitte ainult vundament, millele tema režiim oli rajatud, vaid ka selle nägu.

-Tänavu räägitakse Venemaal palju 1917. aastast ning Vene revolutsioonidest. Kuid ei räägita 1937. aastast, mis stalinlike puhastuste intensiivistumisega on omandanud märgilise tähenduse. Kui palju Venemaal inimesed üldse teavad ja mäletavad stalinlikke repressioone?

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles