Edasi 1987. aastal: Karl Linnas saadeti Nõukogude Liitu (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Linnas
Karl Linnas Foto: Internet

Sõjakurjategija Karl Linnas, kes Teise maailmasõja ajal pani hitlerlaste poolt okupeeritud Eestis toime elajalikke kuritegusid, saadeti Nõukogude Liitu. Lennuk Tartu timukaga lendas esmaspäeval New Yorgi John Kennedy nimeliselt lennuväljalt Prahasse, kust kurjategija toimetatakse Moskvasse.

1962. aastal mõisteti Linnas Nõukogude Liidus tagaselja surma oma veriste kuritegude eest. Teise maailmasõja aastail oli ta Tartu koonduslaagri ülem ja võttis isiklikult osa massilisest arveteõiendusest vangide kallal.

Õiglase kättemaksu eest põgenes timukas Ameerika Ühendriikidesse, kus ta sai kodakondsuse. Alles 1979. aastal alustas USA valitsus üldsuse survel tema vastu süüasja. Ühendriikide kohtumõistjail kulus kaks aastat, et võtta timukalt USA kodakondsus ja teha otsus ta maalt välja saata. Linnase kaitsjad esitasid hagi, taotledes otsuse tühistamist.

Möödunud aasta detsembris asus Ülemkohus seisukohale, et Linnas tuleb välja saata. Kohtuministril jäi vaid teha korraldus selle täidesaatmiseks. Edwin Meese andis selle asemel Linnasele terve kuu, et too saaks otsida riiki, kes kurjategijale varjupaika annaks. Meese asus ka ise sellist riiki otsima ja jõudis peaaegu kokkuleppele Panamaga, kuid USA üldsus sai sellest teada ja see kutsus esile nördimuspuhangu. Panama valitsus ütles tehingust ära ja samuti talitas veel 16 riiki.

22.04.1987

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles