Aarne Mäe: milline maja? Ei, kolmemilline Lollimaja! (6)

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Mäe.
Aarne Mäe. Foto: Lääne-Viru maavalitsus

Kas see on lõpp? Ei, see ei ole lõpp, see on kõigest pankrot. Rakveres vajus üks õhuloss susinal kokku: EAS otsustas sihtasutuselt Virumaa Kompetentsikeskus tagasi nõuda rekordilised 2,6 miljonit eurot. (Meenutagem, et kogu hoone ehitus maksis 3,6 miljonit eurot, millest Rakvere linna osa oli 1,5 miljonit.)

Rakvere rahva seas Lollimajaks ristitud Tark Maja ehk ultramoodne hoone, milles peale kahel korrusel laiutavate Rakvere linnavalitsuse kabinettide asub ühel korrusel ka sihtasutuse Virumaa Kompetentsikeskus toake, oli avalikkusel kõvasti hambus juba enne seda, kui «kristallpaleed» üldse ehitama hakati. Ka volikogus tekitas see tuliseid vaidlusi. Tagantjärele näeme, et kahtlused olid asja eest.

Mitte keegi ei saanud aru, milleks seda keskust ehitatakse ja mis on selle sisu. Nüüd on kõik puust ja punaselt ette näidatud: selle abil oli mõnel sihtasutusega seotud isikul hea raha välja pumbata. Kas tõesti ei märganud seda ükski nõukogu liige, enne kui audit sisse sadas?

Rakvere linnajuhid peaks nüüd samuti mures olema, sest seesinane pankrot on päris valus löök väljast vaadates ägedalt rokkiva ja ennast nii uhkeks pidava linnakese maine pihta.

Ometi näeb linn asju hoopis sedamoodi, et ehitas uued ruumid oma raha eest ja muu hulgas toetas lisaks veel kurikuulsat sihtasutust, kes suutis hiigelsummad EASilt välja meelitada. Vaata, kust otsast tahad, kasutati väga suurt hulka raha vääralt ning selles peab keegi süüdi olema. Seaduse järgi vastutavad sihtasutuse asutajad ehk VIROL, Rakvere linn, Lääne-Viru arenduskeskus, Tallinna ülikool, Mainori kõrgkool. Kõik võrdselt.

Rakvere linnapea Mihkel Juhkami nimetab kõnesolevat hiigelnõuet hoopis meediasõuks (sic!). Volikogu esimees Toomas Varek aga süüdistab EASi lahmimises. Sihtasutuse enda pool on kõigil suu lukus, sest uurimine käib. See uurimine, tõsi, on kestnud juba mullusügisest saati. Kui seni räägiti 300 000-eurosest nõudest, siis 2,6 miljonit on kõigile paras šokk.

Süsteemset petuskeemi üldse mitte uskuv sihtasutuse nõukogu esimees Urmas Tamm on süüdistanud hoopis EASi! Miks? Sest seal vaadati ju üksipulgi kõik taotlused üle.

Räägitagu mis tahes, aga Rakvere linnajuhid said keskväljaku äärde mõnusa vaatega nüüdisaegse kabineti. Igapäevaseid ekskursioone juhtinud volikogu esimehele võiks juba ammu giidipaberid välja anda. Ja ristirahvas võib koos ülikutega nentida: raha saadi, maja ehitati. Noh, ja selle kompetentsi ja keskusega, sellega läks natuke nihu, no mis teha…

Parastada pole midagi, häbi on ikka.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles