Juhtkiri: Assadi võit inimkonna üle (24)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria arstid üleeilses rünnakus viga saanud poissi ravimas.
Süüria arstid üleeilses rünnakus viga saanud poissi ravimas. Foto: AP/Scanpix

Kõigepealt tekivad hingamisraskused ja iiveldus, järgneb organismi talituse lakkamine ühes kontrollimatu urineerimise ning defekatsiooni ja pidevate krampidega, tekib kooma, lämbumine ning viimasena lakkab töötamast süda. Umbes sellised nägid välja mürkgaasi ohvrite – kelle hulgas oli ka palju lapsi – viimased minutid Süürias Khān Shaykhūni linnas. Kaadrid piinlevatest või juba elututest täiskasvanutest ning alaealistest, kel suu vahus ja pilk tardunud, on õõvastavaim vaatepilt, millele maailm viimasel ajal tunnistajaks on olnud.

Midagi sellist ei oleks pidanud juhtuma, kuna Süürias lihtsalt ei peakski keemiarelvi olema. 2013. aastal, pärast Bashar al-Assadi vägede gaasirünnakut Ghouta linnale, andis Venemaa president Vladimir Putin vastutasuks sellele, et Ameerika Süürias sõjaliselt ei sekku, oma isikliku garantii, et kõik keemiarelvad Süüria territooriumil kas hävitatakse või toimetatakse sealt minema. Putin lubas ühtlasi, et Assad täidab kokkulepet ega ürita mürkgaase peita. Ametlikult kuulutati Süüria keemiarelvavabaks 23. juunil 2014, kui sealt olevat välja viidud viimased mürkgaasid.

Sellele vaatamata on 2013–2016 Assadi režiim korduvalt kasutanud gaasi Süüria rahva vastu. Ainuüksi 17. novembrist 13. detsembrini 2016 fikseeris Human Rights Watch vähemalt kaheksa juhtu, kui Assadi helikopterid viskasid Aleppo elurajoonidele klooripomme. Venemaal peetakse Süüria keemiarelvakokkulepet suurimaks välispoliitiliseks võiduks, kuna sellega õnnestus päästa Assad halvemal juhul Gaddafi, paremal juhul Janukovõtši saatusest. Omamoodi meeldiv boonus Kremlile on see, et õnnestus naeruvääristada läänt ja president Barack Obamat, kes selle häbiväärse kokkuleppega nõustus ning vaatmata jätkunud gaasirünnakutele vaatamata eelistas teha nägu, et keemiarelvad Süürias on hävitatud. Kangekaelne vigade tunnistamata jätmine on süürlaste kannatusi vaid pikendanud.

Khān Shaykhūnis toimunu oli Assadi ja Putini järjekordne sõjaline ja diplomaatiline võit kõige inimliku ning kogu inimkonna üle. Juhtus see vaid mõni päev pärast seda, kui Ameerika esindaja ÜROs teatas, et Ühendriigid ei nõua enam Assadi lahkumist. Paraku saab rahu Süürias ja kohalike elanike kannatuste lõppemine võimalikuks vaid siis, kui välisriikide väed, st Iraani ja Venemaa omad, viiakse Süüriast välja ning Assad oma lähikondlastega lahkub.

Korduvalt Assadil külas käinud keskerakondlasest europarlamendi liige Yana Toom on kuulutanud, et tema Süüria-käikude taga on soov teada saada, mis seal toimub ja mida kohalikud läbi elavad. Kuid viimast ei saa näha Damaskuse viietärnihotellis, vaid kohtades nagu Khān Shaykhūn või Assadi ning tema liitlaste vaakum-, fosfor-, tünni- ja kõikvõimalike muude pommide saju all.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles