Peeter Langovitsi tagasivaade: tragöödia Halinga turvakodus

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Halinga hooldekodus Pärnumaal hukkus tuleõnnetuses ööl vastu 9. aprilli 1997  kaheksa liikumispuudega eakat naist, kellest vanim oli 90-, noorim 69-aastane.

Kustutustöid juhtinud Pärnu-Jaagupi päästeameti juhataja Ivar Tõnismaa sõnul said nad teate tulekahjust kell 1.20 ja kohale jõuti mõne minutiga. Kiiresti saabusid Pärnu-Jaagupi haigla meedikud ja lisaks päästjaid ümbruskonnast. 15 tuletõrjujat said tule kontrolli alla kell 4.50 ja 8.25 oli põleng kustutatud.

Tulekahjust teatas politseile 69-aastane Martin Annus. Teda äratanud naine ruttas toakaaslastele appi ja kaotas vingus oma elu. Annus ajas üles alumisel korrusel olnud meespatsiendid ja saabunud päästjad aitasid nad majast välja. Hapnikumaskides tuletõrjujad sukeldusid paksu suitsuga täitunud teisele korrusele, et seal elanud naisi päästa. Töid raskendas suur kuumus. Kahjutuli oli saanud alguse nurgatoast. Sealt ja naabertubadest tõid päästjad välja kaheksa hukkunut, kellest seitse olid surnud vingumürgitusse. Akna kaudu õnnestus päästa kolm naist.

Esialgu peeti põhjuseks viga elektrisüsteemis või hooletut suitsetamist. Ekspertiis tuvastas, et õnnetuse põhjustas nurgatoas elanud kirglik suitsetaja.

Kui koos ajakirjanikuga kohale jõudsime, olid kustutustööd lõppenud ja kõik päästetud abi saamas Pärnu-Jaagupi haiglas. Majas olid veel päästjad ja koos kahjustusi uurides saime jutule põlengust imekombel pääsenud 83-aastase Agnes Jenseniga, kes oli parajasti tulnud oma varanatukest kokku korjama. Naine pääses tänu sellele, et oli õnnetusehetkel veel ärkvel. Tundes vingulõhna, oli ta avanud akna ja jäänud päästjaid ootama. Jensen oli üks kolmest naisest, kes päästeti akna kaudu ja toimetati kohe haiglasse.

1993. aastal renoveeritud endises mõisahoones asuvas hooldekodus oli 23 hooldealust. Majas, mille esimene korrus oli kivist ja teine puidust, oli töötav tuletõrjesüsteem. Millegipärast oli see õnnetuse ajal välja lülitatud. Olid ka kustutusvahendid, kuid majas polnud kedagi, kes osanuks neid kasutada. Rahanappusel puudus hooldekodus öine valve ning vanurid olid omapead. Saatuslikuks sai ka asjaolu, et liikumispuudega naised elasid teisel korrusel.

Tuleõnnetuses hävis teisel korrusel kaks tuba, kahjustada said koridor ja vahelagi. Esimene korrus õnneks tulekahjustusi ei saanud ning vald lubas selle kiiresti korda teha, et pakkuda toibunutele võimalust naasta oma elupaika. Vald vajas turvakodu taastamiseks lisaraha ja valitsus selle ka eraldas. Halinga vald oli leinas, hooldekodu sissekäigu juurde pandi lilli ja süüdati küünlad. Kaastundeavalduse hukkunute omastele tegid president Lennart Meri ja peaminister Mart Siimann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles