Mahetoit maailma ära ei toida
Mahetoitu ostvad inimesed põhjendavad oma valikuid enamasti kolme järgneva argumendiga. Esiteks, mahetoit on ohutum – orgaanilise toidu sildiga toit on kasvatatud ilma keemiliste väetiste ja pestitsiidideta. Teiseks, mahetoit on keskkonnasõbralikum, kuna mahetootjad kasutavad jätkusuutlikumaid ja loodust hoidvamaid meetodeid. Kolmandaks, mahetoit on tervislikum ning toitainerikkam.
Esimesele argumendile võib leida mõningast toetust. Uuringute kohaselt on pestitsiidijääke mahetoidus umbes 30 protsenti vähem kui tavatoidus. Samas ei luba seadused ka tavatoidupoes «mürgist» toitu müüa, ning ilmselt saab näiteks puuviljade pesemisega pestitsiidijääke toidus sama palju vähendada kui mahepuuvilja ostmisega. Igatahes jääb mõlemal juhul mürgijääkide hulk toidus lubatud normide piiresse (iseküsimus on muidugi, kuidas need normid paika pandud on – ilmselt näiteks mitte rasedate või beebide peal katseid tehes).
Mahetoidu keskkonnasõbralikkus on argument ilmselt väiksemal skaalal – mahetootja naabruskonnas võib keskkond paremas seisus olla kui tavatootja ümbruses. Globaalsel skaalal võib mahetootmine keskkonnale hoopis suuremaks koormaks olla, kuna selle efektiivsus on väiksem. Mahetoidu varal maailma rahvastikku ära ei toida.
Nii mahetoidu pooldajail kui ka kriitikuil on omad huvid...
Kolmas argument mahetoidu tervislikkuse kohta on ilmselt tõene kohati, kuid mitte alati. Seni suurim selleteemaline ülevaateuuring, mille tegid 2012. aastal Stanfordi ülikooli teadlased, leidsid, et erilist vahet mahe- ja tavatoidu mõjul inimese tervisele pole. Toitainesisaldus oli üldiselt sama, vaid maheda kanaliha ja piima juures leiti pisut tervislikum rasvhapete tasakaal. Euroopa parlamendi uurimisasutused tõdesid sama 2016. aastal avaldatud uurimisraportis, lisades, et küsimusele vastamise muudab raskemaks asjaolu, et mahetoidu tarbijad on enamasti niigi tervislikuma eluviisiga.