Vladimir Sazonov: Saddam Hussein oli Islamiriigi ämmaemand (11)

Vladimir Sazonov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad.
Sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad. Foto: SCANPIX

Lähis-Ida uurija Vladimir Sazonov kirjutab, kuidas valmistas ligi veerandsada aastat kestnud Saddam Husseini režiim tahtmatult ette pinnase Islamiriigi tekkeks Lähis-Idas.

Palju on räägitud põhjustest, miks Islamiriik Lähis-Idas tekkis. Põhjusi on nimetatud mitu, nende seas võib loetleda USA invasiooni Iraaki, Al-Qaeda tegevust Iraagi pinnal, Iraagi sisemisi arenguid ja pingeid (sh rahvuslikke ja usulisi konflikte), kuid ka muid sise- ja välisfaktoreid. Üks nende kõige hapumaid vilju on ISIS.  

Tulles tagasi põhjuste juurde, miks ikkagi islamiäärmuslus just Iraagis õitsele puhkes, ei tohi unustada üht väga olulist põhjust, millest pole piisavalt räägitud. See peitub Husseini režiimi tegevuses. Nimelt just diktaator Saddam Husseini ja Araabia Taassünni Sotsialistliku Partei ehk Baa’thi partei tippjuhtide flirdi tõttu salafistlike äärmusislamistidega tekkis Iraagis soodne pinnas, mis aitas kaasa äärmuslike ja terroristlike organisatsioonide tekkele.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles