Aimar Altosaar: vananemisrõõm – taevatrepil seisma ei jääda (1)

Aimar Altosaar
, sotsioloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Peeter Langovits

Vananemine algab kohe pärast sündi, kuid tavaliselt inimesed ei teadvusta seda enne, kui märkavad enda ümber järjest enam vanemaid inimesi, kui lapsed on saanud täiskasvanuks ning sportlik vorm hakkab alla käima.

Haigused ja tõsisemad terviserikked võivad elu ajalist mõõdetavust igal hetkel meelde tuletada, aga meie õnneks elame üldise heaolu, vähest pingutust nõudva töö ja arenenud meditsiinisüsteemi maailmas, kus tervena elatud aastad võivad ulatuda kaugele teise elupoolsajandisse.

Varem või hiljem jõuab meie kõigi teadvusse (kui me pole noorelt surnud), et vananemine toimub, protsess on pöördumatu ning sajaprotsendise tõenäosusega lõpeb elu ühel hetkel niikuinii! Seda tõsiasja teadvustanuna valivad inimesed oma järelejäänud elupäevade ja -aastate sisustamiseks väga erinevaid strateegiaid. Neid võib olla suur hulk, mida saab ja võib elu käigus vahetada, kuid suures plaanis võib nad jagada kolmeks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles