Teemat on Euroopa tasandil üleval hoidnud alkoholipoliitika ja tarbijakaitse organisatsioonid ning nende surve all on Euroopa Komisjon asunud teemaga tegelema. Möödunud nädalal tuli lõpuks välja, peale korduvaid edasilükkamisi, Euroopa Komisjoni aruanne (algselt pidi see aruanne avaldamatama 2014. aastal), mille lõppjäreldus on, et koostisosade loetelu ja toitumisalane teabe avaldamine alkohoolsete jookide märgistel on vajalik ning kutsub alkoholitööstust «esitama aasta jooksul käesoleva aruande vastuvõtmisest eneseregulatsiooni ettepaneku, mis hõlmaks kogu alkohoolsete jookide sektorit». Kui komisjon ettepandud lahendusega rahule ei jää, «algatab ta täiendavate võimaluste läbivaatamiseks mõjuhindamise.»
Nii et selge progress on justkui toimunud. Kuid vaatame natuke teema ajalukku, milles aitabki meid seesama aruanne.
Märgistamise (labelling) ajalugu Euroopa Liidus
Koostisosade loetelu ulatub tagasi liidu tasandil vastu võetud esimese üldise märgistamisalase õigusaktini, milles oli sätestatud, et «jookide puhul, milles on alkoholi üle 1,2 mahuprotsendi, määrab nõukogu komisjoni ettepanekul kindlaks koostisosade märgistamise eeskirjad enne 22. detsembrit 1982».
Komisjon esitas selle nõude täitmiseks ettepanekud 1982. ja 1992. aastal, kuid nõukogu ei jõudnud nende ettepanekute suhtes kokkuleppele. Komisjon esitas seejärel 1997. aasta veebruaris uue ettepaneku, mis lisati lõpuks 2002. aasta detsembris nõukogu töörühma päevakorda. Kuigi ELi erinõuded, milles käsitleti allergiat või talumatust põhjustada võivate koostisosade esitamist märgistusel, hõlmasid ka alkohoolseid jooke, ei kehtestatud nende arutelude järel alkohoolsete jookide koostisosade märgistamise üldisi eeskirju.
2011. aasta «määrusega on säilitatud kohustuslik koostisosade loetelu ja kehtestatud kohustusliku toitumisalase teabe (energiasisaldus ning rasvade, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola sisaldus) esitamise nõue alates 16. detsembrist 2016. Need sätted ei hõlma alkohoolseid jooke».