Postimees 1929. aastal: Eesti pidustused Läti ajakirjanduses

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Tõnisson
Jaan Tõnisson Foto: Arhiiv.

Eesti juubelipidustustel viibinud Läti kirjanikud ja ajakirjanikud avaldavad Riia lehtedes pikemaid kirjutusi juubelipidustustest. Läti kirjanikkude esitaja Ed. Virsa kirjutab.

«Jõudes mööda paljudest lippudega ja pärgadega ehitatud jaamadest, jõuame lõpuks Tallinna, vanasse Eesti vabariigi pealinna. Lugematu arv lippe igalpool, kuid rahvas ei avalda kuuldavalt oma rõõmu, ainult nägudelt võib seda lugeda.»

Edasi järgneb kirjeldus Eesti ja Läti kirjanikkude ja ajakirjanikkude ühisest konverentsist, mille järele asutakse jälle pidustuste muljete kirjeldamisele.

Neljapäeva õhtul oli välisministri juures pidulik raut. Kaks suurt saali ei suutnud kõiki külalisi ära mahutada. Diplomaadid igasugused ordenid ja lindid. Diplomaadid igasugustest riikidest, sõjaväe esitajad ja daamid hiilgavates tualettides.

Kui ilmus riigivanem Tõnisson, algas tõsine kontsert. Kuid kogu tähelepanu tõmbab enese peale siiski riigivanema sirge kuju ja haruldane pastus ning selgus, mis peegeldub tema prohventlikust näost. Eesti riigi juubeli puhul soovis temale õnne Läti kirjanikkude nimel Ed Virsa ja Läti ajakirjanikkude nimel J. Akuraters.

Teine mees, kes eestlaste juures ka suures lugupidamises, on kindral Laidoner, kes väliselt ei erine teistest, kuid tähelepanelikumalt vaadates võib näha, kuidas suur moraalne jõud ja tahe peitud selles silmapaistvas väejuhis. 27.02.1929

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles