Jüri Laurson: esimese Tartu suusamaratoni stardikoht vajab märkimist

Jüri Laurson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu suusamaraton on Eesti üks tuntumaid spordiüritusi nii kodumaal kui ka piiri taga.
Tartu suusamaraton on Eesti üks tuntumaid spordiüritusi nii kodumaal kui ka piiri taga. Foto: Ain Protsin.

Suusafännid loodavad, et vaatamata tänavusele kasinale lumele saab Tartu Maratoni start teoks.

Tänavu möödub Tartu-Kääriku suusamaratonist 57 aastat. Esimese maratoni distantsi pikkus oli 55 km ja lõpetajaid 210. Stardi lähe algas Emajõelt ja kulges piki Emajõge kuni Ropka pargini ning lõppes finišiga Käärikul.

Siis ei osanud keegi arvata, et sellest spordi suurüritusest saab alguse praegune Eesti tuntuim rahvaspordiüritus Tartu Maraton, millest võtavad osa ka paljud välismaa maratonihuvilised. Tartu Maraton on olnud hea rahvaspordi inkubaator, kust on alguse saanud paljud maratonid: Jooksumaraton, Tartu Rattamaraton, Tartu Rulluisumaraton, Tartu Linnamaraton – sügisjooks, Mini Suusamaraton ja palju teisigi rahvaspordi üritusi, mis on sportlikule liikumisele toonud nii lapsi, noori kui ka eakaid.

Tartu Maratonil on suur tähtsus Eesti kultuuri edendamisel ja spordiürituste viljelemisel. Tartu on maailmas tuntud ülikoolilinn, mida külastab igal aastal hulgaliselt välisturiste, kellest paljud on samuti spordilembesed ja tahavad maailmas Tartule kuulsust toonud Tartu Maratoni lähtekohale pilku heita.

Aastaid tagasi lubas linnavalitsus paigaldada Tartu Maratoni lähtekoha tähistamiseks mälestussamba. Vabaduse puiestee ja Emajõe vahelisele rohealale restoran-ööklubi Atlantise vastu. Nüüd on selgunud, et isegi mälestussamba projekt on valmis, kuid nagu ikka, rahast on pisut puudu ja tegu jääb vajalikku rahavoogu ootama.

Paistab, et lootust on, sest Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul teeb Tartu linnavalitsus kõik endast oleneva, et mälestussammas saaks avatud tänavu augustis. Seega võime kindlad olla, et juba enne 60. Tartu Maratoni juubelipäeva on igal huvilisel võimalik heita pilk Tartu Maratoni lähtekohta tähistavale mälestussambale.     

Jüri Laurson, esimesest suusamaratonist osavõtja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles