Postimees 1934: tinakarbike imetegeva rohuga

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neil päevil jõudis Tallinna erahaiglale kohale arstlikuks otstarbeks tellitud raadium. Saadetis tuli Belgiast ühe Saksa raadiumiäri kaudu. Raadiumi sai haigla 80 milligrammi ja see läks maksma 3 miljonit senti.

Ühes raadiumiga jõudis kohale ka uuetüübilline röntgeniaparaat, mis on ehitatud eriti vähjatõve arstimiseks. 1934. aasta mudel, Balti riikides kõige moodsam röntgeni aparaat. See maksab 1 700 000 senti.

Erahaigla omanik, Tallinna arstide seltsi esimees dr. Taumi märkis, et kuigi raadiumi muretsemine oli seotud suurte kuludega, olime seda siiski sunnitud tegema, et teostada ka raadiumiravi, mis vähjatõve arstimise meetodina viimasel ajal üks tuntumaid.

Lähemalt vähjatõve iseloomust ja selle arstimismeetoditest andis seletusi erahaigla juhataja dr.Asu. Väga sagedasti esineb vähk sisemistes elundites, kust teda lõikuse teel kõrvaldada ei saa ilma elundile viga tegemata. Sarnasel juhul tarvitatakse vähja hävitamiseks elektriravi, röntgeni ja viimasel ajal väga sagedasti ka raadiumi. Röntgeniga on võimalik vähke hävitada sisemistest elunditest, kuna raadiumikiirtega väga häid tagajärgi on saavutatud juhtumitel, kus kasvaja asub rohkem pinnal. Nii näiteks võib raadiumiga hävitada keelevähja, ilma et keele terved koed kannataks. Lõikuse teel ei saaks seda haigust muidu ravida, kui tuleks keel kõrvaldada.

Lõpuks näidati ajakirjanikkudele ka raadiumi ennast. Raadium, mis maksab 3 miljonit senti, asub tindipoti suuruses tinatopsis, mille seinad sentimeetri paksused. Aine hulk koosneb 6 nõelast a 10 milligrammi ja kümnest kahemilligrammisest nõelast. Arstimise juures pannakse niisugune nõel erilisse vaskfiltrisse ja siis sellekohase näpitsaga haigesse kohta.

16.02.1934

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles