Neeme Korv: Soome sääsk piniseb Tallinna TV lõpust (2)

Neeme Korv
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehe The Baltic Guide rubriik Hüttünen.
Ajalehe The Baltic Guide rubriik Hüttünen. Foto: Kuvatõmmis

Soojavõitu talveilm äratas Soome sääse talveunest. Ärkas, pinises, ja pistis noka Eesti sisepoliitikasse. Veebruarikuise väljaande The Baltic Guide soomekeelses numbris kirjutab teravmeelse ja -keelse sulega ühiskonnakriitiline följetonist Hüttünen (sääsk – soome k) oma veerul pealkirjaga «Keskustan propagandakanava» («Keskerakonna propagandakanal») Tallinna televisioonist (TTV). Ja Keskerakonna esimehe, peaminister Jüri Ratase valikutest selles kontekstis.

Hüttünen tabab kümnesse. Tundub, et peaministri valikud on märgilised ja olulised. Tunduvalt märgilisemad ja olulisemad kui Eesti avalikkuses siiani kõlama jäänud. Kisa tõuseb vahest alles siis, kui kohalikud valimised lähemale jõuavad, ning viimases faasis muudatusi loomulikult enam ei tehta. Praegu eelistatakse ennast pigem ribadeks vaielda Konstantin Pätsi ajaloolise tähenduse teemal, mis kahtlemata on põnev ja olulinegi, aga selle vaidluse tulemus mõjutab meie homset vähe.

Küll aga mõjutab Eesti inimesi ja eeskätt tallinlasi see, kui ka järgmistel aastatel lööb pealinna volikogu templeid Vabaduse väljakul langetatud otsustele. See olukord ei ole võrreldav «valitsuse teerulli» ega «kummitempliga» Toompeal, sest riigi tasemel on otsuste taga alati olnud koalitsioon ehk teatud kokkulepe, mida Tallinnas näiteks meediakanalitele miljonite eraldamiseks pole vaja.

The Baltic Guide on ajaleht, mis tutvustab ja arvustab Eesti vaatamisväärsusi, muuseume, näitusi, söögi- ja joogikohti ning igasugu reisimisega seotud kultuurinähtusi. Kuid vaatleb ka ühiskonda puudutavaid nähtusi, näiteks nende põhjanaabrite elu, kes Eestis lühemalt või pikemalt viibivad.

Põhjus, miks pealinna meedia tähelepanu väärib, peaks olema üheselt selge. Üleriigilise levikuga hästi rahastatud linnakanalid (lisaks TTV-le ka ajaleht Pealinn/Stolitsa) ei ole lihtsalt linnakanalid. Nende taga on Keskerakond, Tallinnas ainuvõimu omav partei. Ja nende toetatav meedia on selle erakonna taga. Vaadake, kuidas Tallinna sündmuste kajastamise asemel Eesti valitsuse kolkimisele keskendunud Pealinnast on üleöö saanud valitsussõbralik väljaanne, kus ministrid saavad naerusui oma ilusaid plaane tutvustada. Ja Keskerakond on oma esimehe suu läbi teatanud, et nende ministrid (välja arvatud peaminister) kandideerivad kindlasti kohalikel valimistel.

Soomest tehti tunamullu Eestisse kaks ja pool miljonit külastust, nii et transpordiväravates tasuta levitatava ajalehe võimalik auditoorium on arvestatav. Hüttünen kirjeldab neile eeltoodud kuvandit, TTVga seotud skandaale ning annab Jüri Ratasele Soome arvamuskultuurile omasel leebel moel märku, et ehk oleks TTV-l, suuresti Savisaare näoga propagandakanalil, nüüd aeg minna.

Koht, kuhu Soome sääsk oma noka pistis, sügeleb. Vastikult, väga vastikult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles