Askur Alas: kas ministrid valetavad e-sigarettide kohta või on neile valetatud? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Askur Alas
Askur Alas Foto: Erakogu

Valitsuse pressikonverentsil põhjendasid Eesti ministrid e-sigarettide võrdsustamist suitsetamisega «rahva tervise kaitsmisega» hoolimata ümberlükkamatust statistikast, et e-sigaretid aitavad miljonitel suitsetamisest loobuda ja autoriteetsetest uuringutest, mis näitavad, et e-sigaretid vähendavad tervisekahjusid, kirjutab Askur Alas, e-sigareti tarbija ja krooniline suitsetaja, MTÜ E-sigareti müüjate ja kasutajate liidu liige.

Rahandusminister Sven Sester ütles valitsuse 2.02.17 pressikonverentsil: «Aktsiisidega maksustamise eesmärk üldjuhul on tarbimist vähendada ja ka praegu e-sigarettide, aga ka võimalike muude alternatiivsete tubakatoodete n-ö pildile toomise üheks selgeks eesmärgiks on kaitsta rahva tervist. Teiseks eesmärgiks on kaotada võimalik ebavõrdne kohtlemine n-ö alternatiivsete ja klassikaliste tubakatoodete osas ja võib-olla siis veel kolmas eesmärk on juba ka fiskaalne eesmärk, mis on tõesti alles kolmandal kohal.» 

Miks peaks riik tahtma e-sigarettide tarbimist iga hinna eest piirata, kui e-sigarette hakkavad tarbima suures enamuses endised ja jätkuvad suitsetajad, kes vähendavad tavasigarettide suitsetamist või jätavad suitsetamise maha, vähendades tervisekahjusid? Briti tervisekaitse kogunisti kutsub arste üles soovitama e-sigarette suitsetamisest loobumiseks. 

Miks peaks suitsetamise mahajätmise vahendeid kohtlema võrdselt suitsetamise enda vahenditega – äkki maksustaks aktsiisiga siis ka nikotiiniplaastrid ja seaks nende müügiks rängad piirangud? Kui e-sigaretid aitavad suitsetamise vastu võidelda, on loogiline järeldus – vastupidi Sesteri öeldule – et neid ei tohikski tubakatoodetega võrdselt kohelda.

E-sigaretti tõmbavad suitsetajad

Seda, et e-sigarette hakkavad tõmbama suitsetajad – kordame, vähendades suitsetamist ja tervisekahjusid – kinnitavad Patrase ülikooli (Kreeka), Onassise südamekirurgia keskuse (Onassis Cardiac Surgery Centre, Kreeka) ja Prantsuse riikliku tervise- ja meditsiiniuuringute instituudi (French National Research Institute for Health and Medical Research) teadlased, kes analüüsisid ja tõlgendasid 2014. aasta Eurobaromeetri uuringu andmeid (mille vastu on ilmselt ka raske vaielda).

«Eurobaromeetri andmed näitavad, et e-sigarettidel on positiivne mõju rahvatervisele kahel põhjusel: esiteks tugev mõju suitsetamise mahajätmisele ja vähendamisele, ja teiseks, et e-sigarette kasutavad suuresti suitsetajad ja endised suitsetajad, mittesuitsetajate määr on minimaalne,» ütles peaanalüütik dr Konstantinos Farsalinos. (Uuringu kokkuvõte  ja pressiteade)

Kahjude vähendamine võib olla vaieldav

Mil määral e-sigaretid vähendavad tervisekahjusid, võib olla vaieldav, kuid enamik uurijaid nõustub, et tervisekahjud on oluliselt väiksemad. Inglismaa Tervishoiuorganisatsiooni (Public Health England) 2015. aasta uuring ning Kuningliku Arstide Kolleegiumi (The Royal College of Physicians) 2016. aasta põhjalik 200-leheküljeline raport väidavad, et e-sigaret on tavasigaretiga võrreldes tervisele 95 protsenti vähem kahjulik.

Siseminster Andres Anvelt ütles pressikonverentsil:

«Üks väikene remark lihtsalt, mis te välja tõite, et üleminek kangemalt sigaretilt aitab, üleminek siis sellele, ma ei tea, vesipiibule või elektroonilisele sigaretile aitab vähendada võib-olla suitsetamise sõltuvust, siis uuringud on näidanud ka vastupidist, et paljud noored alustavad elektroonilise sigaretiga ja siis lähevad üle just kangemale tubakatootele. Nii et selles mõttes on nad samas jadas ja ma arvan, et nende maksustamine sisuliselt sarnasel meetodil on igati õigustatud. Aitäh!»

Anvelt tõesti ei tea, millest räägib, pannes ühte patta vesipiibu ja e-sigareti ning põhjendades võrdset maksustamist tavasigaretiga. Vesipiibus põletatakse tubakat, hingates seda läbi vee sisse ja see on tavasigaretist kangem. E-sigaretis ei põletata midagi, vaid kuumutatakse nikotiini sisaldavat või ka mitte sisaldavat vedelikku, tekkivas aurus on 95 protsenti vett, 0,03 protsenti propüleenglükooli, 3,7 protsenti glütseriini ja vähem kui 1 protsent nikotiini (Martuzevicius, Prasauskas jt 2016). Need kaks ei ole kuidagi «samas jadas».

Eurobaromeeter: e-sigaret pole alustamisvahend

Eelviidatud Eurobaromeetri statistika räägib Anveltile risti vastu. Noored EI alusta e-sigaretiga, et üle minna suitsetamisele, vaid suitsetajad lähevad üle e-sigaretile, et lõpetada või vähendada suitsetamist.

Viimastest uuringutest kinnitab seda ka Vancouveri Ülikooli sõltuvusuuringute keskuse raport (jaanuar 2017, The University of Vancouver, Centre for Addictions Research), mis põhineb 15 andmebaasi ja 1622 teadusliku artikli analüüsil. Raport kinnitab: e-sigaretid ei ole hüppelaud suitsetamisele; e-sigarettide aur sisaldab oluliselt vähem toksikante kui suits ja need on vähemalt sama tõhusad vahendid suitsetamisest loobumiseks kui traditsioonilised meetmed, seega vähendavad tervisekahjusid. Valitsus tahab aga siiski e-sigarette tavasigarettidega võrdselt maksustada. 

Anveltil oli õigus vesipiibu suhtes, Eurobaromeetri uuring ütleb tõesti, et Eestis alustavad paljud noored suitsetamist vesipiibust, aga sel pole mingit pistmist e-sigarettidega.

Riigieelarvesse on raha vaja...

Jääb üle vaid Sven Sesteri viimane põhjendus e-sigarettide aktsiisiga maksustamisele: «fiskaalne» ehk siis riigieelarvesse on vaja raha. Arvestades aga kõike seda, mida seaduseelnõuga tehakse e-sigarettide muttatampimiseks, saab see aktsiis olema väike ja kokku kraabitud väga kalli hinnaga – selleks tuleb tegelikkuses sülitada rahva tervisekahjude vähendamisele.

Tubaka tõttu sureb maailmas iga kuue sekundi järel üks inimene, Eestis 2000 inimest aastas, sealhulgas on ohustatud ka passiivsed suitsetajad. Tubaka – MITTE E-SIGARETTIDE tõttu! Suitsetamisega kaasnevad otsesed kahjud moodustasid Tubakapoliitika Rohelise Raamatu andmeil Eesti SKTst 0,5 protsenti. Milleks siis trollida nähtust, mis aitab selle pahe vastu võidelda?

Termin pole täpne

Üleüldse mõjub termin «e-sigaret» veipimisele kahjulikult, sest sigaretiga tegemist ei ole. Sama hästi võiks seda nimetada aurupulgaks, millega saab ka manustada nikotiini. Tekitades küll sõltuvust ja olles mürk, pole nikotiin see, mis suitsetamise puhul tapab. Selleks on praeguste teadmiste kohaselt põlemisega kaasnev tõrv ja sajad kantserogeensed ühendid, mis põhjustavad vähki. E-suitsu puhul on leitud üks kantserogeenne aine, mis tekib vaid siis, kui e-sigaret kärssama ajada.

Poliitikud, kes teevad piiravaid seadusi, lähtudes ebateaduslikust hirmust ja valedest eeldustest, võiksid end kurssi viia igakülgsete uuringutega ja statistikaga, mitte ainult ühekülgsete andmetega, mis üliagarad-ogarad ja kõike uuenduslikku pelgavad tervisekaitsjad neile ette söödavad.

Näiteks põhjendatakse eelnõu seletuskirjas ühe USA uuringuga seda, miks Eestis peab e-sigareti veebipoed ära keelama: USAs ostsid sealt paljud alaealised. Aga meil on ju ID-kaart, millega saab vanust ja isikut tuvastada, seal aga mitte, kuidas saab sellist uuringut üldse põhjendusena tuua. (Sotsiaalministeerium lükkas tagasi ettepaneku kehtestada ID-kaardiga vanusekontroll e-sigaretipoodide veebilehele sisenemiseks - vt. seletuskirjast.)

E-sigareti müüjate ja kasutajate liit on algatanud petitsiooni peatamaks veipimise võrdsustamist suitsetamisega, praeguseks on koos paberil olevate allkirjadega saadud üle 3000 toetushääle.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles