Postimees 1928. aastal: kui puhus lõunast sula tuul

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jäämurdjate legendaarne esiisa: Suur Tõll.
Eesti jäämurdjate legendaarne esiisa: Suur Tõll. Foto: Küllike Rooväli

Kui eile ööl ilm äkki sulale läks ja tugev lõunahommiku tuul tõusis, siis pani see jää Eesti vetes soodsas sihis liikuma. Keskpäevaks oli jää seisukord juba niivõrd kerge, et laevad ise jäälõhkuja abita Tallinna sadamasse oleks võinud tulla. Tuul ajas jää Soome ranna sihis, seal jääolusid tunduvalt raskendades. Eesti vetes oli aga eile kalda ääres umb. 10 km. vaba vee riba. «Suur Tõll» tuli lõunaks Tallinna, tuues kaasa Eesti laeva «Koidu», «Tasuja» viis laevu merele.

Kuigi jääolud eile nii kergeks kujunesid, ei läinud laevad iseseisvalt välja, seda peetakse siiski hädaohtlikuks, sest äkki võib tuul pöörduda ning jää võib jälle meie ranna sihis liikuma hakata ja laevadele hädaohtlikuks saada, kui nad siis jäälõhkujate jääpiirkonnas juhtuvad olema.

Äkiline temperatuuri tõus tõi eile rikke ka Tallinna elektrijaamas, mille järeldusel üks sild Tallinna sadamas, mis elektriga pööratakse, liikumisvõime kaotas.

Samuti tekkis rike Ellamaa elektri liinil, mille järeldusel Kopli raadiojaam, kes Ellamaa vooluga töötab, mõne tunni kestel tegevusvõimetu oli. Raadiojaam ei saanud sellepärast laevadelt jääteateid vastu võtta ja edasi anda. 26.01.1928

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles