Peeter Langovitsi tagasivaade: eestikeelne kooliatlas lõvidelt

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome Instituudis anti 17. jaanuaril 1995 pidulikult üle Põhjamaade Lionsi klubide abiga trükitud eestikeelse kooliatlase esimesed eksemplarid.

See oli oodatud sündmus. Soov välja anda uus eestikeelne kooliatlas sündis kohe pärast Eesti taasiseseivumist. Paraku osutus see liiga kalliks ja ka toetajaid ei leitud. Viimane eestikeelne kooliatlas oli ilmunud 1937. aastal, sellest olid säilinud vaid mõned eksemplarid raamatukogudes. Nõukogude ajal kasutati koolides venekeelset maailma atlast. 1970ndatel trükiti koolidele eestikeelne ENSV atlas, kuid teiste riikidega tuli tutvuda ikka venekeelse atlase vahendusel.

Põhjamaade Lionsi klubidel oli tavaks toetada heategevusprojekte väljaspool Põhjamaid. Kui kord valida sobiv projekt jõudis Soomeni, langes valik Eesti noorte hariduse toetamisele. Kooliametiga võttis ühendust ühisprojekti juhtima asunud, Lionsi klubisid esindav Ossi Eloholma. Panustati õpikutesse ja toetust sai ka uue kooliatlase väljaandmine. See oli Põhjamaade Lionsi klubi teine heategevuslik ettevõtmine Eestis. Varem oli toetatud Keila SOS-küla rajamist. Töö algas 1993. aastal ja aluseks võeti kirjastuses Otava ilmunud soomekeelne kooliatlas.

Raamatu toimetasid Matti Palosaari, Pirkko Kenno ja Jukka Vahtola ning tõlkisid eesti keelde Ott Kurs, Aimur Liiva, Peeter Päll ja Ivar Veldre. Tegijate meelest oli töö raskeim osa kohanimed, sest aastatega oli muutunud keelepilt ja tekkinud uusi riike. Pehmete kaantega 112-leheküljelises trükises oli peale maakaartide ka muud vajalikku teavet kliima, usundite, keelte, rasside, ajavööndite, tööstuse, kirjaoskuse jm kohta. Oli kohanimede register ja koos riigilippudega lühiinfo iseseisvatest riikidest.

Saalis viibisid haridus- ja kultuuriministeeriumi kantsler Veiko Jürisson, Eesti kooliameti juhataja Georg Aher, Soome Vabariigi suursaadik Eestis Jaakko Kaurinkoski ning Otava kirjastuse esindajad. Laua taga istusid Soome Lionsi klubidest Lasse Kareen, Ossi Eloholma ja Harri Ala-Kulju. Nemad tutvustasid lähemalt ligi 70 000 liiget ühendavate Soome, Rootsi, Norra, Taani ja Islandi Lionsi klubide ühist heategevusprojekti.

Harri Ala-Kulju Espoo Lionsi klubist andis üle esimese kooliatlase Georg Aherile. Lionsi klubisid ja kirjastajaid tänades ütles Aher, et enam kui 50 aasta järel on meie koolides taas maailmatasemel maailma atlas. Abistajaid tänas ka 500-liikmelise Eesti Lionsi  piirkonna kuberner Jüri Ott.

Kvaliteetset kooliatlast trükiti Soomes 20 000 eksemplari ja veebruaris hakati neid jagama koolidele. Kõigile õpilastele neid loomulikult ei jätkunud ja eelistati geograafiakallakuga klasse. 1996. aastal ilmus kirjastuselt Avita ka Eesti kooliatlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles