Pendli-Aivar

Mikk Salu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Voog
Aivar Voog Foto: Illustratsioon: Eero Barndõk

Nõia-Ints ja Pendli-Endel on usaldusväärsemad kui TNS Emor – nii karmilt hindab Keskerakonna peasekretär Priit Toobal uuringufirma tööd.

«Kui 2009. aasta europarlamendi valimiste eel mõõtis TNS Emor Reformierakonnale 25-protsendilise toetuse, siis Reformierakonna tegelik tulemus nendel valimistel jäi napilt üle 15 protsendipunkti,» ütles Toobal. «Kohalike valimiste eel mõõtis TNS Emor Ansipi partei toetuseks 31 protsenti, samas kui tegelikult toetas Reformierakonda 16,7 protsenti valijatest.»

Kui loen lause Nõia-Intsust ette TNS Emori uuringujuhile Aivar Voogile, on see ainus kord meie jutuajamise käigus, kus muidu rahuliku, lausa flegmaatiliselt mõjuva Voogi hääles kostab selge ärritus. «Keskerakond manipuleerib numbritega!» pahandab Voog.

Voog on isegi liiga leebe – võib vabalt öelda, et Keskerakond lausa petab valijaid. Nimelt: Toobali üles loetud võrdlustes ei mõõtnud TNS Emor üldsegi mitte europarlamendi ja kohalike omavalitsuste valimisi, vaid riigikogu valimisi.

Neid riigikogu valimiste küsitlusi on TNS Emor teinud palju aastaid järjest iga kuu, ka siis, kui riigikogu valimised käimas pole, ikka traditsiooniliselt küsides: «Kui riigikogu valimised toimuksid järgmisel pühapäeval, siis kelle poolt…»

Just neist küsitlustest on Toobal võtnud oma arvud, mugavalt ära unustades, et tegelikult koostas TNS Emor ju ka spetsiaalse europarlamendi uuringu, kus näitas Reformierakonna toetuseks väga täpselt 14–16 protsenti ja pani paika ka õigeks osutunud järjestuse: Keskerakond, Indrek Tarand, Reformierakond, IRL ja sotsid. Samamoodi tegi TNS Emor eraldi prognoosi Tallinna linna kohta kohalike omavalitsuste valimistel.

Erinevaks otstarbeks mõeldud uuringute või erineva metoodikaga tehtud uuringute kõrvutamine on asi, mis pahandab kõiki uurijaid. Seda teevad poliitikud, aga tihti ka ajakirjanikud.

«Ma ütleksin siiski, et ajakirjanduse, ka Postimehe tase uuringutest arusaamisel on selgelt paranenud, aastaid tagasi tõlgendasid ajalehed ikka väga valesti,» räägib Voog. Poliitikute poolt kostvate süüdistuste kohta on tal aga lihtne seletus: «Need, kelle numbrid ei liigu soodsas suunas, kritiseerivad, need, kelle numbrid on positiivsed, jälle kiidavad.»

Tegelikult parteid muidugi teavad, et Aivar Voog on proff, keda võib usaldada. Just tema tehtud uuringuid oodatakse kõige pingsamalt, kõige suurema huviga. Ja just Voogi tehtud uuringute kasutusõigusi parteid, kaasa arvatud Keskerakond, ostavad. Omavahel teatakse, mida hinnata, lihtsalt avalikkuse ees on vaja aeg-ajalt uurijaid sõimata.  

Aivar Voog on TNS Emoris töötanud 20 aastat. Ta pole nii tuntud kui Juhan Kivirähk või Andrus Saar, kes on oma erialalt ammu väljunud ja muutunud ühiskonnas arvamusliidriteks palju laiemas plaanis. Voog on teinud samal ajal vaikselt tööd. Jah, spetsialistid teda teavad, aga mingi meediapersoon ta pole.  

Voog ütleb, et poliituuringud ei ole ettevõtte jaoks nii tähtis asi, kui arvatakse, need moodustavad TNS Emori töömahust ja teenitud rahast üks-kaks protsenti, aga temale kui spetsialistile on need siiski erilise tähtsusega.

«Intellektuaalselt on see väljakutse, sest see on üks väheseid võimalusi, kus sa saad oma prognoosi võrrelda tegeliku tulemusega,» ütleb Voog. «Pärast valimisi minu jaoks tegelik töö alles algab, siis tuleb hakata uurima ja võrdlema, kus läks täppi, kus eksisime; analüüsida, kuidas veel täpsemalt teha.»

Neli aastat tagasi riigikogu valimiste eel pani Voog peaaegu koha täpsusega paika uue riigikogu koosseisu. Homme õhtul näeb, kuidas seekord läks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles