Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Peeter Langovitsi tagasivaade: lumetorm tõi valged jõulud

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Lumesadu, mis algas reedel, 13. detsembril 1996, muutus nädala lõpuks ka ilmaennustajatele ootamatult lumetormiks, mis räsis peamiselt Tallinna ja selle ümbrust. Tuisuga maha sadanud ligi 40 cm paksune lumikiht tekitas kaose liikluses, põhjustas hulga liiklusõnnetusi ja elektrikatkestusi. Häiritud oli ka laevaliiklus saartega ja Tallinna lennujaama tegevus.

Suurema lumetõrjega alustati alles siis, kui maad kattis paks lumekiht. Kuna sadu jätkus, muutus töö üsna ebaefektiivseks ja käis linnale üle jõu. Koristamata lumi, lumevallid koos pargitud autodega ja lumealune libe jää tekitasid kiiresti kaose. Ka polnud paljud autojuhid loobunud suverehvidest. Ühistransport oli halvatud, bussid liikusid vaba graafikuga.

Jälle oli talv linnavalitsusele saabunud ootamatult. Nüüd maksis kätte Tallinna Eriautobaasi tehniline mahajäämus ja alarahastus nüüdisaegsete lumetõrjevahendite hankimiseks. Pingelise tööga läks rivist välja kolmandik nõukaaegsest tehnikast.

Minu päevaplaanis oli ETV saatesalvestuse reportaaž, kuid ilm tegi omad korrektiivid. Jõudsin pildistada linna põhilistel tuiksoontel: ummikuid Liivalaia tänaval, lumme kinni jäänud lõõtsbusse ja sõidukeid, mis olid blokeerinud trammiteed nii Narva kui ka Pärnu maanteel, ning autode lumest välja lükkamist. Õhtulehe andmetel kasseerisid noorukid sellise abi eest lausa raha: Õismäel viis, Lasnamäel kaks krooni! Topelttasu küsisid vaevu lumes liikunud taksod. Raskesti läbitavad olid Peterburi tee Lasnamäel, tõusud Nõmmel ja lauluväljaku juures.

Pärast lumes rassimist jõudsin õhtul koos kolleeg Valdo Jahiloga Toompeale, et teha reportaaž aastavahetuse telesaate valmimisest. Nagu ikka koostati tollane ETV aastalõpukava põhimõttel «igaühele midagi». 20-minutiline meelelahutussaade «Kannel põõsas» salvestati 15. detsembril riigikogus. Istungite saali ei kasutatud, vaid leiti sobivaid võttepaiku koridorist. Priit Aimla poliitiliste pilatekstidega laulunumbreid tuntud viisidel kandsid ette poliitikud Olev Anton, Enn Tarto, Tiit Made, Hardo Aasmäe, Andres Varik ja Anti Liiv.

Säästusaade – saadi hakkama vaid paari prožektori ja ühe kaameraga. Sel ajal, kui grimmi tehti, kuivatasin televalgusti juures oma kaamera objektiivi, milles niiskus oli läätsede vahele tunginud. Pääsenud udupildist, jäädvustasin saate ettevalmistust – laulutekstide ja viisidega tutvumist Reet Linna, Merike Veskuse ja Priit Aimla juhendamisel. Lahkunud Toompealt, pildistasin teel liiklusummikut Tõnismäel.

Esmaspäevaks polnud olukord veel kontrolli all, liiklusseisakud ja ummikud häirisid ikka peamisi liiklussooni. Hiljuti ametisse kinnitatud otsusekindel linnapea Robert Lepikson naasis Kopenhaagenist ja asus esmaspäeval karistama neid, kes lumetõrjega seotud. Kohe lasti lahti kommunaalameti juhataja Andres Monvelt, noomitusega pääsesid eriautobaasi direktor Mati Arro ja ME Valika direktor Heiki Tõnupärt.

Lumesadu jätkus ja Tallinnas kutsuti lumetõrjeks appi ka erafirmasid. Ent kogu Eestimaal olid valged jõulud.

Tagasi üles