Õnne Pillak: mina keeldun Keskerakonna vaikimistasust (15)

Õnne Pillak
, Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnne Pillak
Õnne Pillak Foto: Erakogu

Tallinna tuleva aasta eelarves on esimest korda ette nähtud niinimetatud katuseraha volikogu liikmetele, mida opositsionäärid saavad 1000, keskfraktsiooni liikmed aga 2500 eurot. Mina nimetan seda pigem vaikimistasuks, kirjutab Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Õnne Pillak.

Iseenesest on õige samm, et opositsiooni kaasatakse Tallinna eelarvevahendite planeerimisse. Kuid tegu on pisikese tibusammuga, mille taga on pigem soov tasalülitada opositsioon valimisaastaks. Reformierakonna fraktsioon otsustas, et selle vaikimismänguga me kaasa ei lähe.

Miks? Ühe lausega öeldes: me ei pea õigeks seda, kuidas keskerakondlik linnavalitsus kasutab maksumaksja vahendeid läbipaistmatute ja kallite fantaasiate elluviimiseks, olgu selleks üle kümne miljoni maksev munitsipaalpank või igal aastal miljoneid neelav Tallinna Televisioon. Need on vaid kaks näidet, mis viimasel neljal aastal on linnaeelarvest saanud kokku ca 22 miljonit eurot.

Muidugi võib vastu öelda, et kas tõesti on see piisav põhjus loobuda, selle asemel et häid ja vajalikke asju teha. Olgem ausad, ainuüksi Tallinna lasteaedadele ja koolidele oleks 1000 eurot suur abi. Nendele küsijatele vastan, et esiteks nad väärivad rohkem, ja väärivad seda, et nende huvide eest seistaks, murekohtadele näidatakse näpuga, tuletatakse ikka ja jälle meelde, mitte ei lepiks 1000-eurose toetusega, et vaikselt pealt vaadata, kuidas ebamõistlik raha kulutamine jätkub.

Teiseks, linnaasutuste, kogukonna organisatsioonide ja omavalitsuse abivajajate toetamine 1000 euroga peaks olema linnaeelarves elementaarne ning sellises suurusjärgus toetused peaks linnavalitsus ise eelarvesse planeerima. Kolmandaks, kui 555 miljoni suurusest linnaeelarvest eraldatakse 150 000 eurot murekohtade lahendamiseks, ei muuda see suures pildis fakti, et igal aastal paigutatakse miljoneid eurosid Tallinna maksumaksja raha korruptsioonimaigulistesse projektidesse. Seda ei saa kuidagi heaks kiita. Kuid võttes vastu 1000-eurose vaikimistasu, toetaksime ühtlasi Keskerakonna kahtlasi projekte.

Selle asemel et nõustuda linnavalitsuse pakutud vaikimistasuga, tegi Reformierakond hoopis linnaeelarvesse rea muudatusettepanekuid, millel on juures reaalsed katteallikad. Teisisõnu on tegu eelarves ümbertõstetega, mida peame vajalikuks. Näiteks soovime tõsta lasteaiaõpetajate palkasid aasta algusest, mitte sügisest; suurendada puuetega laste tugiisikute toetust, investeerida smart city ehk nutika linna loomise programmi, toetada linnateatri suure saali väljaehitamist ja Nõmme Noortemaja Nurme tänava hoone renoveerimist. Seda kõike saaks teha, kui lõpetada ära näiteks skandaalse kesktelevisiooni, Tallinna TV rahastamine, olematule munitsipaalpangale investeeringute eraldamine ja sotsialistliku munitsipaalpoe LIPO kahjumi kinnimaksmine.

Praegu teenib linna 2017. aasta eelarve endiselt Keskerakonna hämaraid huvisid ning opositsiooni soovitakse kaasvastutajaks teha. Reformierakond sellega kaasa ei lähe. Julged teha, julge ka vastutada – las keskerakondlik linnavalitsus ise vastutab oma «heade» otsuste eest.

Kui linnavalitsus soovib opositsiooni ettepanekutega arvestada ja senist kurssi muuta, siis on veel enne 2017. aasta Tallinna linnaeelarve kinnitamist võimalus meie muudatusettepanekuid toetada ja näidata nii üles oma head tahet. Kuid kui tahe jääb 1000-eurose flirdi tasemele, siis seda uueks kursiks nimetada on pigem primitiivne ja sisutühi alibi ebamõistlikele otsustele.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles