Kristel Mets: eestlane karmistab, soomlane vabastab (1)

, Altia Eesti AS-i juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Mets
Altia Eesti ASi juhatuse liige
Kristel Mets Altia Eesti ASi juhatuse liige Foto: Erakogu

Kavandatavate aktsiisitõusude ja müügipiirangute tõttu ujub Eesti alkoholipoliitika naabritega võrreldes vastuvoolu. Palju on räägitud Läti soodsamatest hindadest ja piirikaubandusest, kuid uued tuuled puhuvad ka Soomes, kus on läinud kooskõlastusringile seaduseuuendus, millega kavandatakse põhjanaabrite alkoholipoliitikas suuri muutusi. Kättesaadavuse ja tarbimise kahjuliku mõju vastu hakkavad põhjanaabrid võitlema uue vahendiga: liberaliseerimisega.

Mis siis Soomes kavas on? Kõige suurem muutus paistab müügireeglites: näiteks riikliku Alko jaeketi kauplused on plaanis hoida argipäevadel avatuna kella 20 asemel 21ni ning Alko võib müüa oma kaupa ka mobiilsetes müügipunktides või veesõidukites. Baarides-restoranides võib alkoholi serveerida kuni kella neljani hommikul 3.30 asemel, mis oli ka seni võimalik vaid eriloaga.

Kauplustes lubatakse müüa kuni 5,5-protsendilise alkoholisisaldusega nii kääritatud kui ka etanoolijooke senise ainult kääritatud ja kuni 4,7-protsendiliste jookide asemel. Väikesed pruulikojad võivad müüa otse tarbijatele kuni 12-protsendilise kangusega õllesid maksimaalse aastakäibega 500 000 eurot, nad ei tohi olla seotud suuremate õlletootjatega ning müüa ei tohi siidreid ega long drink’e. Kuigi kange alkoholi meedia- ja välireklaam jääb keelatuks, saavad kauplejad rohkem infot jagada: lubatakse happy hour’ite reklaamimine ning veebilehtedel võib ilmuda tooteinfot. Interneti teel alkoholi müüa ei või, küll on võimalik seda osta välismaa veebilehtedelt.

Teema olulisust ning soovi muudatused võimalikult laiapõhjaliselt läbi arutada näitab see, et kooskõlastuseks pöördus Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium enam kui 70 asutuse ja organisatsiooni poole nii riigi- kui ka erasektoris. Koos seletuskirjaga 145-leheküljelise pikkuse materjaliga saavad tutvuda kõik veebiaadressil http://stm.fi/lausuntopyynnot. Oma arvamused tuleb esitada enne 16. jaanuari 2017 ning pärast tagasiside analüüsi liigub eelnõu parlamenti, kus see võib seaduseks saada kõige varem 2017. aasta suvel.

Võime öelda, et Soomes ongi olnud mõttetult karmid piirangud, mis on ajale jalgu jäänud, aga tähelepanu väärib soomlaste suhtumine, et alkoholitarbimise piiramiseks tuleb anda suuremaid vabadusi. Eesmärk ei ole võidelda reklaami või tootjate ja jaekettidega, vaid panna inimesed mõistlikumalt alkoholi tarbima ja vältida kahjulikku mõju. Eestis tasub hoolega jälgida, mida üle lahe täpsemalt planeeritakse ja mis järeldusi võiksime sealt teha. Inimesele väga omane soov minna probleemide puhul keelamise teed ei anna sageli tulemust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles