Postimees 1939. aastal: Punaarmee 60 miili kaugusel Botnia lahest?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvesõda
Talvesõda Foto: Internet

Teateid strateegilise seisukorra kohta «herilase pihas».

Helsingist 15. dets. (Reuter) Neljapäeval saabus siia Rootsi piiri kaudu teade, et kõige esimene punaarmee mehhaniseeritud üksus on nüüd umb. 60 miili (umbes 90 km) kaugusel Botnia lahes, olles sellega kaugemal kui poolel teel üle Soome kitsama osa, mida tuntakse Soomes «herilase piha» nime all. Kuid seda teadet ei usuta Helsingis, kus peetakse niisugust kiiret edasitungi üle 130-miilise teetu piirkonna võimatuks.

Vahepeal on soomlased muutnud intensiivseks vasturünnaku selles piirkonnas. Kogu aeg saabub rindele uusi Soome vägesid, kes lähevad kohe võitlusesse. Venelastel ei ole kuskil võimalust saada puhkepaika, kuna soomlased hävitavad kõik majad ja hooned enne neist lahkumist.

Ei ole teada, missugune kahe Nõukogude Liidu rünnakute paralleel jõuab esimesena mereni. Arvatakse, et venelased kavatsevad ühendada need kaks armeerühma ja teha kombineeritud edasitungi mereni Oulusse Botnia lahe ääres.

Loodetakse, et lähemal ajal annab Soome sellele rindele Osterbotteni provintsis vastulöögi.

15.12.1939

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles