Saara Sadrak: 16 nõuannet neile, kes kunagi arsti juurde lähevad (1)

Saara Sadrak
, üldarst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekord Pärnu haigla erakorralise meditsiiniabi osakonnas.
Järjekord Pärnu haigla erakorralise meditsiiniabi osakonnas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tundsin, et on vaja kirja panna meelespea neile, kes kunagi arsti juurde minna kavatsevad, kirjutab üldarst Saara Sadrak. 

1) Kirjuta enne vastuvõttu oma mured üles. Arstid on tihti väga hirmsad inimesed ja nii läheb kõik meelest ära. Pärast kodus mõtled, et põhiasjad jäidki küsimata. 

2) Kui sul on palju muresid, siis küsi palun kaks 20-minutilist aega. Eriarsti juurde minekul on sellega kindlasti raskusi, aga perearsti vastuvõttu kergendad topeltajaga väga palju. Räägi kõige suurematest muredest esimesena.

3) Palun käi enne vastuvõttu pesemas ära, nii on kõigil mugavam.

4) Kui sa ei ole oma ravimeid korralikult võtnud, siis ära palun varja seda. Arstil ei pruugi jääda muid võimalusi, kui ainult uusi ravimeid kirjutada, aga tegelikult saaks vanadega ilusti hakkama. Räägi ka põhjustest, miks sa ravimeid võtnud ei ole. 

5) EMOsse minnes tuleb arvestada 3-tunnise ooteajaga. Pärast seda võetakse sind vastu ja alles pärast seda tulevad uuringud. Kokku võib EMOs minna kogu päev, kui mitte kauem. Seega valmistu: võta kaasa süüa, lugemist. Lapsed ei jaksa nii kaua paigal olla, ka nende jaoks on vaja mänguasju või kasvõi tahvelarvutit, et olukord kontrolli all oleks. 

6) Palun ära mine EMOsse, kui sul on mure, millega kannatab oodata järgmise päevani. Selliste murede puhul helista alati kõigepealt perearstile või perearsti nõuandetelefonile 1220, kust saad edasised juhised. 

7) Arstid ei tea kõike, aga enamikul juhtudest on nad sinu murega inimesi näinud kümneid, kui mitte sadu ja tuhandeid. Neil on kogemusi ja nad on patsiendid terveks ravinud, seega vaatamata sellele, et nii mõnigi meist ei oska suhelda, ei ravi keegi kunagi meelega halvasti. 

8) Riiklikus meditsiinis ei tee arstid peaaegu kunagi tükitööd. See tähendab, et vahet ei ole, mitu patsienti on, meie tunnipalk on ikka sama. Ära palun arva, et arstid tahavad sind ainult raha pärast tagasi kontrolli kutsuda. Usu mind, meil oleks lihtsam, kui kõik inimesed saaksid võimalikult ruttu terveks. 

9) Palun ära tule vastuvõtule kogu perekonnaga ja võimalusel jäta endale reserveeritud vastuvõtu ajaks lapsed kellelegi hoida. 

10) Küsi alati, kui sa aru ei saanud. Nii saame meie arstidena samuti aru, mida peab edaspidi ehk rohkem seletama. 

11) Kui sa ei ole kindel, kas peaksid arsti juurde minema või ei, siis üldjuhul ma ei soovita internetist vastuseid otsida. Helista pereõele ja küsi nõu. 

12) Palun ära kasuta kiirabi taksona, et haiglasse saada. Kui sa saad kõndida ja hingata, siis kiirabi vaja ei ole. 

13) Kui sa elad väiksemas kohas, kus ei ole 24h valveapteeki, siis arvesta, et isegi, kui tuled EMOsse kell 2.00, ei saa sa seda köharohtu ega rasestumisvastast tabletti enne hommikut.

14) Kui sa oled rase, siis palun räägi sellest kohe. Ravi rasedatele on sageli hoopis teistsugune kui mitterasedatele.

15) Pole mõtet luumurde ja veriseid/mädaseid haavu koduste vahenditega ravida, isegi kui oled eriti tugev mees. Elu pole piinlemiseks. 

16) Ja kõige tähtsam – hoia oma tervist, et sa kunagi arsti juurde minema ei peaks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles