Andrew Rebane: IRL keeras liitlasele selja enda aitamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrew Rebane
Andrew Rebane Foto: Erakogu

Nii absurdsena kui see ka ei kõla, keeras IRL oma liitlasele selja justnimelt enda aitamise eest. Kui ülejäänus oli Taavi Rõivase umbusalduse avaldus suhteliselt ähmane, siis Juhan Partsiga seotud mahhinatsioone heideti valitsusele ette eksklusiivselt, kirjutab tarkvara insener Andrew Rebane.

Auvere elektrijaam

Mõned aastad tagasi lahvatas seoses Isamaa ja Res Publica Liiduga järjekordne skandaal. Tookord heideti erakonna juhile ette Eesti Energia Auvere elektrijaama uute energiablokkide ehituse hämaraid telgitaguseid.

Ajakirjandus on korduvalt tähelepanu juhtinud, et Juhan Partsi asjatundmatu, jõuline ja aktiivne sekkumine nimetatud ehitushankesse on Eesti maksumaksjale märkimisväärset kahju tekitanud. Kahju suurust võib mõõta kümnetes miljonites eurodes.

Estonian Air

IRLi järgmine suur ämber oli riiklik lennufirma. Estonian Air sai Partsi ministriks oleku ajal riigilt kapitalisüste ja laenu kokku ligi 130 miljonit eurot, mis sisuliselt korstnasse kirjutati. Seda hoolimata rahandusministeeriumi hinnangust, mille järgi oligi juba pankrotiohtu sattunud lennufirmale edasiste laenude andmine keelatud riigiabi.

Reformi selja taga

Juhan Parts ei ole kunagi olnud suur rahva lemmik. Skandaalide ajal vältis ta meediat ning kaamera fookust. Raisatud raha kohta andis selgitust hoopis Reformierakonna esimees. Peaministrina oli muidugi lõplik vastutus Andrus Ansipil, kes rahva lemmikuna sai endale lubada löögi enda peale võtmist. Õnneks avanes rahval võimalus näidata oma tahet 2015 aasta valimistel, kus IRL sai hävitavalt lüüa. Tänu Reformierakonnale säilitasid nad oma positsiooni võimukoridorides.  

Kaval vangerdus

Presidendivalimiste segaduses, kui Reformierakond kahe kandidaadi vahel lõhestunud oli, suutis IRL teha eduka vangerduse. Nagu teame, olid eelmises valitsuses Reformierakond, IRL ja sotsid. Sotsid Juhan Partsi saatmist Euroopa Liidu kontrollikotta ei pooldanud, see viidi ellu IRLi ning Reformierakonna kokkuleppe alusel.

Uued tuuled

Keskerakonnas toimus paleepööre, ning Toompeal hakkasid puhuma uued tuuled. IRLi toetus on viimaste uuringute andmetel ajalooliselt madalas seisus. Enamik nende valijaid peab Vabaerakonda või EKREt paremaks valikuks. IRLi valitsusest välja kukkumine tähendaks nende lõppu. Seega jäi neile ainult üks võimalus.

Nuga selga

Nii absurdne kui see ka ei kõla, keeras IRL liitlasele selja justnimelt enda aitamise eest. Kui ülejäänus oli Taavi Rõivase umbusalduse avaldus suhteliselt ähmane, siis Juhan Partsiga seotud mahhinatsioone heideti valitsusele ette eksklusiivselt. Juhan Partsi nimi oli ainus, mis avalduse tekstist läbi jooksis. IRL kirjutas sellele avaldusele alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles