PÄEVAINTERVJUU Muuli uuest valitsusest: muud võimalust pole, sest Reformierakonna juhtimisel kõik seiskus (7)

Marian Võsumets
, Saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu IRLi saadik Kalle Muuli leidis täna Postimehe otsestuudios, et erakond ei näe muud võimalust kui uute partneritega valitsust moodustada, sest Reformierakonna eestvedamisel oli kõik seiskunud.

«IRL peaks mõistusega kõiki väljakutseid kaaluma, mis Eesti elus ees seisavad ning kindlasti osalema riigi uuendamises ja muutmises,» sõnas Muuli ning lisas, et nad ei näe mingit muud võimalust, kuna Reformierakonna eestvedamisel on kõik seisakusse ja ummikusse jooksnud.

Muuli nõustub Mart Laari seisukohtadega, et on hulk nn punaseid jooni, millest IRL ei tohi üle astuda ning Muuli näeb IRLi positsiooni loodavas valitsuses just tasakaalustaja ja väärtuste alalhoidjana.

Ühtse Venemaaga leping ei sobi

Keskerakonna leping Ühtse Venemaaga on Muuli sõnul erakonna jaoks suur probleem.

«See on suur probleem, me kindlasti ajame seda, et leping saaks tühistatud. Kas me jõuame selle asja aetud koalitsioonilepingule alla kirjutamise hetkeks või hiljem, ei julge ma lubada. Selge on see, et meie poolt mingit heakskiitu sellele lepingule ei tule.»

«Samas annab meile kindlust läbirääkimisi pidada see, et Keskerakond on paljusid seisukohti Venemaa suunal ja poliitilistes küsimustes muutnud. Nad on juba praegu öelnud, et toetavad sanktsioone Venemaa vastu, mis on seoses Ukrainaga kehtestatud ja muid selliseid asju.»

Küüditamise problemaatika

Kolleegide kohta Keskfraktsioonis, kes riigikogus küüditamise aastapäeval selle sündmuse tunnistamata jätsid, usub Muuli, et mõned neist võivad meelt muuta niisamuti nagu muudeti meelt Keskerakonna uue juhi valimistel.

Lõpuni ei paindu

Üks kindel veendumus, millest mingi hinna eest ei taganeta, on riigikogu saadiku sõnul astmelise tulumaksu vastasus. Kuidas IRL selle teema tõstatudes käitub, ei ole veel erakonnas kokku lepitud, sest tegemist on kaugema perspektiiviga.

Muuli tunnistas, et aeg-ajalt inimesed ikka küsivad ja kirjutavad, mis IRLi käekäiguga toimub.

«Inimeste jaoks on see muutus väga ootamatu. Aga ka olukord on muutunud. Keskerakond pole uus partei, aga ta on muutunud. Esimeheks on saanud inimene, kes viis aastat on võidelnud Edgar Savisaare vastu. Öeldakse kõnekäänus, et vaenlase vaenlane on minu sõber. Põhimõtteliselt on Ratas oma kaaskonnaga Savisaare vastu võidelnud ehk võidelnud sama asja vastu, mille vastu ka Isamaa on võidelnud.»

«Loomulikult pole ta suutnud erakonda halbadest asjadest veel täiesti ära puhastada, aga me usume, et ta saab sellega hakkama ja oleme seepärast valmis koostööst rääkima.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles