Postimees 1991. aastal: Laaneots kardab eeloleval talvel ohtu idast (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots
Ants Laaneots Foto: Erik Prozes / Postimees

Eesti Vabariigi kaitsejõudude peastaabi ülem Ants Laaneots ütles eile Postimehele, et kaitsejõudude peastaap alustab Lõuna-Eestis Kuperjanovi Partisanide Pataljoni ja Põhja-Eestis Kalevlaste Maleva formeerimist vabatahtlikest.

Pataljonidesse pääsevad vabatahtlikud kuni 40-aastased sõjaväes teeninud eestlastest ohvitserid ja kuni 35-aastased sõjaväes teeninud eestlastest sõdurid ja allohvitserid. Vabatahtlikud on riigi ülalpidamisel ja saavad palka. Eraldiseisvad pataljonid relvastab peastaap kergerelvadega. Esialgu sõlmib peastaap vabatahtlikega teenistuslepingu aastaks. Eelistatud on õhudessantvägedes, merejalaväes ja maavägede lahinguväeosades teeninud ohvitserid, allohvitserid ja sõdurid.

Ants Laaneots: «Olukord idas on üha keerulisem. Sündmused võivad areneda aimamatult ja niigi ebastabiilne olukord võib muutuda meile soovimatus suunas. Venemaal levivad suurriiklikud ja šovinistlikud meeleolud a la Žirinovski.

Eestis viibivad NSVL väeosad võivad talvel väljuda oma väejuhatuse kontrolli alt, nagu juhtus Eestis 1918. aastal Vene impeeriumi vägedega.

Kaardisüsteemist hoolimata ei jätku juba praegu Moskvas leiba. Talvel, kui Venemaad võib suure tõenäosusega tabada nälg, ei ole Eesti elanikel kaitset üle idapiiri valguda võivate marodööritsejate ja bandiidijõukude eest. Praegu on iga nädal ja iga päev kallis. Hiljemalt talvel vajavad Eesti noor omariiklus ja eesti pered kaitset meestelt, kes on relva käes hoidnud ja oskavad seda kasutada.»

14.11.1991

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles