Ahto Lobjakas: Reformierakond on pöördes (7)

Ahto Lobjakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Eero Vabamägi

Reformierakond mängib pärast Taavi Rõivase valitsuse lagunemist Eesti jaoks väga ohtlikku mängu. Kirjeldades partnerite lahkumist kui ohtlikku «vasakpööret», seatakse küsimärgi alla demokraatia reeglid ja Eesti maine, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas.

Ameerika politoloog Samuel Huntington (tsivilisatsioonide konflikti teooria looja) on tuntud demokraatia «kahe võimuvahetuse testi» rusikareegli sõnastajana. Stabiilseks võib pidada demokraatiat, milles esimesena võimule tulnud jõud annab võimu reeglipäraselt üle järgmisele ja see omakorda kolmandale.

Eesti läbis esmapilgul testi juba 1990. aastatel. Aeg teeb aga korrektiivid igasse reeglisse. Tagasivaates on Eestis olnud kaks tõelist võimuvahetust: Laarilt Vähile (Tarandi vahendusel) 1995 ning omakorda Vähilt Laarile 1999 – mida tagantjärele tarkusena võib lugeda Reformierakonna võimu algushetkeks. 17 aastat on pikk aeg ning 1990. aastatel iseenesestmõistetavana tundunut tuleb nüüd uuesti õppida.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles