Postimees 1931. aastal: mäss sulges Varssavi ülikooli (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaasaegne vaade Varssavile.
Kaasaegne vaade Varssavile. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Juudivastased rahutused Varssavi ülikoolis kestsid täna edasi. Rahvuslikud üliõpilased panid toime rongikäigu läbi pealinna uulitsate, avaldades meelt juutide vastu. Politsei vangistas 50 üliõpilast, kes võetakse vastutusele. Loengud ülikoolis on määramata aja peale seisma pandud. Märatsuste kordumise korral ähvardatakse ülikool sulgeda. See tähendaks seda, et ülikooli uuesti avamise puhul tuleks kõigil üliõpilastel lasta end uuesti sisse kirjutada. Ametivõimud võtsid tarvitusele abinõud uute märatsuste ärahoidmiseks.

Täiendavalt teatatakse: Uued juudivastased rahutused Varssavis olid omapäras laadi. Oli mitu kokkupõrget politsei ja meeleavaldajate vahel. Meeleavaldajad tungisid juutide kvartaali. Juudid olid organiseerinud enesekaitse ja avaldasid sissetungijatele vastupanu. Mõlematel oli palju haavatuid. Üliõpilaste meeleavaldust kasutasid kommunistid, kes poetasid end meeleavaldajate hulka ja levitasid seal riigivastaseid proklamatsioone. Meeleavaldajate laialisaatmiseks politsei tõi välja soomusauto. /…/ Ülikool on praegu suletud. Millal see uuesti avatakse, ei ole teada. 9.11.1931

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles