Aku Sorainen: Ärmast võiks saada riigi külalistemaja (14)

Aku Sorainen
, vandeadvokaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aku Sorainen
Aku Sorainen Foto: Toomas Huik

Selle asemel, et panna endine president Toomas Hendrik Ilves raskesse rahalisse olukorda, on loodetavasti võimalik leppida temaga kokku, et ta jätkab Ärma talu kasutamist riigi huvides. Ta võiks seal võõrustada riigile tähtsaid «turiste» ja kõrgeid külalisi, nagu ekspresidentidel mujal maailmas kombeks.

Ilves otsustas pärast ametiaja lõppu loobuda Ärma talus turismiga tegelemisest ja kokkuleppel EASiga maksta tagasi vaid osa EASi saadud toetusest. Rahandusministeeriumi audit selgitas, et Evelin Ilves jõudis nõutud viie aasta asemel tegeleda taluturismiga Ärmal vaid kuus kuud, enne kui ta aastal 2007 peatas Ärmal turismitegevuse.

Avalik arvamus nõuab president Ilveselt saadud riigitoetust tagasi täies ulatuses, kuna Ärmal pole Evelin Ilvese 2006. aastal tehtud äriplaani järgitud, ja nüüd ei kavatse Ilves taluturismiga enam tegelema hakata. Euroopa Komisjon pole asjast huvitatud ja peab seda Eesti riigisiseseks küsimuseks.

Üllatavalt vähe on avalikkuses arutatud aga seda, miks ja kelle huvides Ärma talus alustatud turismitegevus üldse lõpetati.

2007. aasta suvel küttis Eesti meedias kirgi teema, et nüüdse endise presidendi nüüdseks endine proua Evelin Ilves soovis arendada Ärma talus turismitegevust, samas kui avalik arvamus pidas seda presidendipaarile kohatuks. Kritiseeriti sedagi, et hinnad Ärma talus on liiga kõrged, nii et tavaline Eesti kodanik ei jõua maksta ekskursioonipileti ja lõuna eest. «Olgu selle hinnaga kuidas on, aga ikkagi on kummaline, et iga suvaline suvitaja võib Eesti presidendi talus ringi lonkida — peaasi, et tal vaid rahakott puuga seljas oleks,» nentis Postimees 2007. aasta 13. juunil oma juhtkirjas.

Ilmus naljapilte president Ilvesest turismitalu peremehena. Skandaali kustutamiseks leiti juriidiliselt korrektne lahendus: president Ilves rentis oma palga eest Ärma talu oma tollase abikaasa Evelini käest ja hakkas võtma Ärmal vastu kõrgeid riigitegelasi ja külalisi. Hiljem pidi Evelin Ilves veel käima kohut turismitalu ehitajatega – peatöövõtja Aus Invest polnud oma nime vääriline, sest firma omanikud olid põgenenud Norrasse ja jätnud alltöövõtjad tühjade pihkudega.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles