Postimees 1991. aastal: Viljandi ja Võru dessantüksused ei lahku niipea

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dessantväelane teeb fotograafile nägusid.
Dessantväelane teeb fotograafile nägusid. Foto: AFP / Scanpix

N. Liidu armee häälekandja, ajalehe «Krasnaja Zvezda» teatel pidi 3. novembril algama Viljandi ja Võru dessantväeüksuste väljaviimine Eestist.

Suulise lubaduse viia kuu aja jooksul välja kaks dessantpataljoni andis 3. oktoobril peaminister Savisaarele N. Liidu kaitseminister Jevgeni Šapošnikov.

N. Liidu Kaitseministeeriumi pressiteenistuse ohvitser Vladimir Žukov ütles BNS-ile, et dessantvägede väljaviimisest olevat tema lugenud vaid ajalehest «Krasnaja Zvezda».

Viljandis paikneva N. Liidu Kindralstaabi Luure Peavalitsuse dessantväebrigaadi komandöri  asetäitja alampolkovnik Vjatšeslav Posohhov ütles eile ajalehe Sakala ajakirjanikule Toomas Mattsonile, et mingit ametlikku dokumenti väeosa väljaviimise kohta ta näinud ei ole. Viljandi dessantväeosa komandörid olevat saanud sellest teada ajakirjandusest.

«Ma ei näe põhjust väeosa väljaviimiseks vastu talve,» ütles Vjatšeslav Posohhov ajakirjanikule. Alampolkovniku sõnul tundvat Viljandi ohvitserid suurt huvi korterite erastamise vastu.

EV Riigi- ja piirikaitse osakonna juhataja Toomas Puura kinnitas BNS-ile, et seni pole kummagi kõnealuse dessantväeosa juhtkond EV valitsusele vägede liikumisest midagi teada andnud.

Eesti valitsuse sõjaväeküsimuste nõunik Matti Pedak meenutas, et lubadus kaks dessantpataljoni välja viia põhines kindral Šapošnikovi ausõnal.

«Nüüd nägime, mida see ausõna väärt on,» nentis Pedak.

5.11.1991

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles