Scott Abel: ameeriklastel on valida Edgar Savisaare ja Martin Helme vahel (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott Abel
Scott Abel Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Teisipäeval, 8. novembril seisavad Ameerika valijad tõeliselt halva valiku ees. Põhimõtteliselt oleks sama, kui eestlastel oleks valida Edgar Savisaare ja Martin Helme vahel, kirjutab kolumnist Scott Abel.

Nii hakkabki «Star Treki» filmist tuntuks saanud Kobayashi Maru katse teoks saama. Nimelt pandi kadetid proovile katsega, milles nad pidid otsustama, kas päästa juhitavuse kaotanud reisilaev Kobayashi Maru või mitte. See paneb kangelase proovile kindla katastroofi tingimustes ja just nii tunneb end eesseisval teisipäeval enamik ameeriklasi. Üldlevinud seisukoha järgi ei ole vahet, kes ära valitakse, sest nii või teisiti lõpeb kõik halvasti, nagu klassikalise no-win ehk lootusetu stsenaariumi korral ikka.

Alustame Donald Trumpist, kes on – kõlbeliste, vaimsete ja eetiliste omaduste poolest – Ameerika Ühendriikide presidendi kohale erakordselt sobimatu. Sugugi juhuslikult ei kujundanud filmisarja «Tagasi tulevikku» looja rikast, rikutud ja tigedat pahalast Biff Tannenit just 1980. aastate Donald Trumpi järgi.

Trump on omamoodi tüüpkarakter, Ameerika kirjandusest tuntud Horatio Algeri lugude tegelase kõverpeeglis paroodia: visa pingutuse, sihikindluse ja raske tööga suudab nooruke poiss tõusta vaestest oludest kõrgemale. Trump suutis enda ajalehepoisist miljonäriks variandis jõuda oma ekstravagantse elulaadi ning kasiinodest ja kinnisvaraarendusest koosneva finantsimpeeriumini «tillukese laenu» ehk miljoni dollariga, mille isa talle eraldas.

Sellele lisanduvad tõsielusarja tähe elu ja iluduskuningannad. Äritehingud, nii suured kui ka väikesed, millel on paljudel juhtudel mingi kelmuse hõng juures. Korduvad pankrotid (vähemalt kuus) ja kaks endist modellist abikaasat, kelle on asendanud kolmas modell. Trumpi paeluvad täiesti ebaameerikalikult Vladimir Putini autoritaarsed tantsusammud. Ja nüüd on ta kõigest kröömikese kaugusel Ühendriikide välis- ja sisepoliitika juhtimisest.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles