Postimees 1924. aastal: Inglismaal erakordne valimisaktiivsus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inglise valimised olid elavamad kui kunagi enne. Kuna tööerakond kuni viimase ajani valimistel ainult kõrvalist osa etendas ja ainult vana- ja vabameelsete erakonna saatus kaalu peal seisis, võitlevad nüüd kõik 3 erakonda õiguse eest valitsuse etteotsa pääseda.

Päeva jooksul erakondade peakorteritesse tulnud teated näitavad, et osavõtt valimistest igalpool arukordselt elav oli. Hääletusele ilmus 90 prots. kogu valijatest. Eriti väärib tähelepanu asjaolu, et naiste osavõtt rekordi lööb.

Vanameelsete erakond loodab kindlasti võitu ja selget enamust 2 teise erakonna üle, s.t. ta loodab 615 kohast omale võita vähemalt 308 kohta, 258 vastu läinud aastal. Vanameelsed ütlevad: laine on niivõrd tugev, et ta enesega tuhanded valijad kaasa toob, kes mitte ainult läinud aastal, vaid üldse kunagi valimistest osa ei võtnud.

Oma lootusi põhjendavad nad: 1) Sinovjevi vahejuhtumisega, 2) üldise tollitariifi küsimuse mahakriipsutamisega vanameelsete programmist, mis neile möödunud valimistel kaotuse tõi ja 3) lootusega, et valijad oma rahulolematust avaldavad valitsuse tegevuse kohta tööpuuduse ja korterikriisi vastu võitlemise alal. 31.10.1924

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles