Lugeja kiri: kandidaat 51 häälega ja valimiskogu 500-liikmeliseks (2)

Jaan Metsaveer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiks kandideerinud.
Presidendiks kandideerinud. Foto: ERR

Riigikohtu esimees Priit Pikamäe teeb 29. oktoobri Postimehe arvamus- ja kultuurilisas AK ettepaneku alandada valimiskogu teises voorus läbimineku künnist. On siiski karta, et selline tegevus viib eemale põhiseaduse mõttest, et president peab olema parteideülene.

Tänavu jäi president valimiskogus valimata mitte halva seaduse tõttu, vaid seetõttu, et põhiseaduse mõtte vastaselt erakonnad ei püüdnudki leida ühiskandidaati, vaid tahtsid  läbi suruda igaüks oma kandidaadi. Selline üritus pidigi läbi kukkuma. Kui teise vooru valimised ei oleks läbi kukkunud, siis oleks valimisseadus tulnud tunnistada mittevastavaks põhiseaduse mõttele.

Pärast suurt läbikukkumist teadis riigikogu väga hästi, kuidas tuleb valida presidenti, ja Kersti Kaljulaid valiti üksmeeles presidendiks. Siim Kallas on aga avaldanud korduvalt nõrdimust sellise valimise kohta. Tegelikult on see ainuõige tee ja selle halvustamine on ka põhiseaduse halvustamine.

Kui presidendi valimisseadust muuta, siis tuleks presidendi valimiseks riigikogus tõsta kandidaadi esitamiseks vajalike riigikogu liikmete arvu 21-lt 51-le. See välistab ühe partei kandidaadi esitamise. Kuna sellisel juhul saab valimiseks esitada ainult ühe kandidaadi, siis selle peaks ilmselt välja valima riigikogu vanematekogu, korjama esitusele vähemalt 51 allkirja ning esitama kandidaadi täiskogule heakskiitmiseks (poolt ja vastu hääletamiseks).

Kui riigikogu ei saa kolme vooruga kolme erineva kandidaadiga presidenti valitud, siis võib valimine minna valimiskogusse. Valimiskogu võiks olla vähemalt viiesajaliikmeline. Läbimineku lävi peaks ikka olema üle poolte nimekirjas olevate valijate hääled. Valimiskogus peaks aga toimuma nii mitu vooru, kui palju on kandidaate, igas voorus kukuks viimane välja. Viimane voor toimuks ühe kandidaadiga poolt ja vastu hääletamisega ja kui kandidaat ei saa üle poole nimekirjas olevate valijate häältest, siis jääb president valimata. Kuidagi ei saa lubada, et presidendiks saaks ebapopulaarne inimene.

Jaan Metsaveer

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles