Priit Pikamäe: Päevad, mis ajendasid küsima (1)

Priit Pikamäe
, Riigikohtu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidukalt esimesest voorust väljunud Allar Jõks ja Siim Kallas kaotasid teises voorus võimaluse presidendiks saada 60 valimiskogu liikme otsuse tõttu mitte kumbagi neist eelistada.
Võidukalt esimesest voorust väljunud Allar Jõks ja Siim Kallas kaotasid teises voorus võimaluse presidendiks saada 60 valimiskogu liikme otsuse tõttu mitte kumbagi neist eelistada. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Enneolematu olukord, kui valimiskogu ei suutnud presidenti valida ning valimised läksid tagasi riigikogusse, ajendas paratamatult küsima, kas meie riigipea valimise kord ikka toimib.

Presidendivalimisi on siiski ka varem saatnud riigiõiguslikud arutelud vajaduse üle valimiskorda muuta. Igipõlise otsevalimise teema kõrval on puudutatud kandidaatide ülesseadmise tähtaja, dualistliku valimissüsteemi (presidendi valib riigikogu ja selle ebaõnnestumisel valimiskogu) ja valimiste metoodika (tühja või rikutud sedeli kasutamise võimalus) küsimust.

Kuna seni on presidendivalimise läbikukkumisele parlamendis järgnenud äravalimine valimiskogus, on vaidlus presidendi valimiskorra muutmise üle vaibunud, ilma et midagi märkimisväärset ette oleks võetud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles