Iisraeli ajakirjanik: probleem «pimedalt» lendavate Vene lennukitega tuleb lahendada (16)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Hirshfeld
Sergei Hirshfeld Foto: Erakogu

Viimasel ajal on tulnud maailmameediasse palju ärevaid uudiseid Süüriast ja Lähis-Idast. Sellest, mis toimub maailmajaos, mis juba piibliaegadest on inimkonna ajaloos olulist rolli mänginud, aga ka sellest, miks Benjamin Netanyahu on viimase poolaasta vältel korduvalt Moskvat külastanud, räägib Taavi Minnikule iisraeli ajakirjanik Sergei Hirshfeld.

-Meil Eestis on viimastel aastatel sagenenud probleemid transpondriteta lendavate Vene sõjalennukitega. Kas Lähis-Idas on seoses möödunud aasta 30. septembril alanud Vene sõjalise operatsiooniga Süüria kohal samasugune probleem?

Ainuüksi selle aasta vältel on Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu käinud sel põhjusel kahel korral Moskvas Vladimir Putiniga kõnelusi pidamas. Ametlikult on visiite põhjendatud muuga, küll Venemaalt sisserännanute pensioniküsimustega, küll et tähistada Venemaa ja Iisraeli vaheliste diplomaatiliste suhete sisseseadmise 25. aastapäeva.

Tegelik põhjus on aga selles, et koordineerida Vene ja Iisraeli sõjaväe tegevust. Iisraeli sõjaline kontseptsioon põhineb Lähis-Ida taevas ülemvõimu säilitamisel ning seetõttu investeeritakse ka ebaproportsionaalselt suur osa Iisraeli kaitsekulutustest õhujõudude arendamisse. Kui selleks peaks tekkima vajadus, siis Iisraeli õhujõud peavad olema valmis piltlikult öeldes Lähis-Ida kohal oleva taeva araablaste lennukitest puhtaks lükkama.

Vene lennuväe põhiline probleem on see, et neil puudub juurdepääs nüüdisaegsetele navigeerimissüsteemidele. Strateegilised pommitajad peavad aga Süüria kohal tegutsema nii, et nende baasid on tuhandete kilomeetrite kaugusel Venemaal.

Vene lennukid kujutavad endast Lähis-Idas tõsist ohtu, kuna ekspertide arvamuse järgi kasutavad nad juba 40 aastat vanu radareid ja elektroonilisi süsteeme. Venemaa sõjalistest operatsioonidest alates, on olnud mitmeid juhtumeid, kui Vene lennukid ei vasta Iisraeli dispetšeritele ja põhjustavad ohtlikke olukordi.

Kõige halvem stsenaarium oleks see, kui Iisraeli hävitajad tulistaksid alla pimedalt lendava Vene lennuki, nagu juhtus Türgis. Seetõttu on Iisraeli juhtkond teinud kõik, et venelased koordineeriksid meiega oma tegevust. Probleem pimedalt lendavate Vene lennukitega tuleb lahendada.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles