Postimees 1933. aastal: sakslaste «teine ida rügement» teel Tartu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paar päeva tagasi juhtisime tähelepanu sellele, kuidas lühikese aja kestel Tartut on külastanud juba 8 saksa professorit, kes pidasid loenguid Saksa kultuurvalitsuse kutsel. Ühtlasi oli meil võimalik kindlate andmete põhjal näidata, et sellega on alanud sakslaste tung itta. Tahetakse välisilmale näidata, et tegelikult Eestis valitseb saksa kultuur, kuna saksa professoridki käivad siin vaimuvalgust külvamas.

Esimesele rünnakule on järgnenud teine. Saksa kultuuromavalitsus on kohale kutsunud veel kümmekond uut professorit, et need esineksid Tartus loengutega. Meil maksab aga kord, et välismaalased ei või siin töötada, ka loenguid pidada ilma sellekohase tööloata. Politseivõimud ei saa loenguteks, mis registreeritud peavad olema, luba anda enne tööloa saamist. Sellepärast on hakatud ründama ministeeriumi, et sealt töölubade saamiseks takistusi ei tuleks. Liikuma on pandud hulk inimesi, et töölubade saamist hõlbustada.

See osa seltskonnast, kes nendest loengutest huvi peaks tundma, ütleb et neid meile tarvis ei ole, kuna loengud on propaganda sisuga ja ilma teadusliku kvalifikatsioonita. Nende pidamiseks ei ole välismaalasi tarvis.

Kuidas «pealetung» areneb, näitab lähem tulevik. Kui tööload antakse, siis on sakslaste propaganda igatahes täielik.

4.10.1933

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles