Ahto Lobjakas: president allahindlusega (8)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Eero Vabamägi

Otsitakse kriisipresidenti. On maitseküsimus, kas kutsuda teda hädapresidendiks või millekski muuks, tema prestiiž ja legitiimsus on juba ette kahjustatud.

Siim Kallas, teise valimisvooru nimeline võitja valimiskogus, oleks õigustatum valik presidendi kohale kui ükskõik kes, kelle nime võivad nüüd mütsist tõmmata erakondade juhid riigikogus. Võidu röövis talt tühja sedeli veto – hämarad mahhinatsioonid, mille ainus eesmärk oli valimised blokeerida (aus valik olnuks jätta hääletamata).

Eesti presidendi valimise kord on oma mõttelt ja vaimult kaheastmeline. Valimiskogu tähistab protsessi avardamist juhul, kui riigikogu oma ülesandega toime ei tule. Kogu ettevõtmise tagasisaatmine riigikokku on tagasilöök demokraatiale. Sealt kerkiv võimalik president saab oma ametis olla vaid lonkav part – lame duck –, kui laenata kujund inglisekeelsest poliitilisest mõistestikust.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles