Indrek Mustimets: kuidas valida ühisosaga presidenti? (1)

Indrek Mustimets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Mustimets
Indrek Mustimets Foto: Sille Annuk

Sellel nädalal koguneb riigikogu vanematekogu ja asub otsima Eestile uut presidenti. Räägitakse, et seekord valitakse president ära ja selleks on vaja koalitsioonierakondade ühist kandidaati, kes saab riigikogus vajaliku arvu hääli. Kuidas aga sellise ühisotsuseni jõuda? Soovitan üht lihtsat «mängu» igapäevaste poliitmängude kõrvale.

Kui soovitakse valida ja leida president, kellele ei kuuluks mitte ainult koalitsioonierakondade, vaid kõikide riigikogus esindatud erakondade poolehoid, siis tasuks riigikogu esimehel a) teha ettepanek, et kõik erakonnad kirjutaksid valgele paberile nt 5 nime, kes võiks olla see ühiskandidaat ja kellest võiks saada uus president; b) panna see nimekiri kinnises ümbrikus ühiselt ühele lauale (kokku peaks saama 6 ümbrikku).  Ümbrikke avades oleks selge, kas kuuel erakonnal üleüldse ON KEEGI, kes kõigile sobiks (s.o meeldiks).

Juhul kui erakondade läbirääkimised algavad taas niimoodi, et tullakse laua taha ÜHE endale sobiva nimega, lämmatatakse diskussioon ja ühisosa leidmine juba eos. Sellist mängu olemejuba näinud ja see lõppes üsna kiiresti ja näotult. Kümne ägeda presidendikandidaadi leidmine ei ole ühelegi erakonnale keeruline ja kui kuue erakonna kõikidest nimekirjadest sõelub välja kaks-kolm kõigi nimekirjades esinevat kandidaati, siis nende seast saabki valida vaat et 101-le riigikogu liikmele sobiva presidendikandidaadi. Kui nendes nimekirjades ei ole aga ühtegi ühise ilmavaatega ja Eesti mõõtu kandidaati, siis oleks aeg laiali minna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles