Postimees 1925. aastal: uhked sõjaväemanöövrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindralmajor Ernst Põdder
Kindralmajor Ernst Põdder Foto: Kaitseliit/Wikimedia Commons

Eile lõppesid Otepää manöövrid. Nende lõpufinaaliks oli sõjavägede ülevaatus manöövritel olevatest vägedest. See on esimene suur ülevaatus meie sõjaväest, mis pealtvaatajasse sügava, mõjurikka mulje jättis. Ei ole kunagi näinud kodumaa poegi nii suurel arvul korraldatud ridades üheskoos.

Nii külalised, võõrad kui ka pealtvaatajatena rohkelt kokku kogunud ümbruskonna elanikud said suure vaatepildi osaliseks, mis nii kergelt silmist ei kao. Palupera suurtel väljadel oli ülevaatuseks korraldatud 5 1/2 tuhat sõjameest.

Et kõiki neid selgesti näha, oli riigivanema ja võõraste tarvis väljale ehitatud tribüün. Sõjaväe osad hakkavad üksikult tribüüni eest oma juhtidega ja täies sõjavarustuses mööda minema. Huvitav oli see pilt.

Vaatamata selle peale, et vägede möödaminek kestis kl. 4.35 m. kuni kl 5.47 min., ei saanud pealtvaatajad omi silmi mujal, kui mööda marssivate, ratsutajate ja sõitjate ridade peal hoida. See kütkestas täiesti. Õhus keerlevad lennumasinad tegid surma sõlme.

Esimesena sammuvad teise diviisi väeosad kindral Põdder'iga eesotsas. Mehed on täiesti värsked ja nobedad. Read hästi korraldatud, kui mõnel paraadil mingisuguse tähtpäeva puhul. Habemed aga annavad ära, mis kasvanud ligi 1 1/2 nädalise reisi ja töö järele. 22.09.1925

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles