Maive Rute: tark mees riigikogu taskus

Maive Rute
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maive Rute
Maive Rute Foto: Erakogu

Lisaks senisele analüüsiosakonnale saab riigikogu Eesti pikaajaliste arengute mõistmiseks uue tugiteenistuse: Arengufondi tuhast tõusnud Arenguseire Keskuse. Kui analüüsiosakond on viimastel aastatel saadikutele pakkunud raporteid maa-apteekide paigutusest riigi kaitsevõime hindamiseni, siis uue keskuse eesmärk peaks eelkõige olema just suuremate teemade käsitlemine, võimalike arengutõkete ja tegevusvariantide tuvastamine ja hindamine.

Selles rollis on Arenguseire Keskusel väga suured kingad ees, kuhu oma vastsed jalakesed sobitada. Nii näiteks kirjutas USA tollane president Abraham Lincoln juba 1863. aastal alla riikliku teaduste akadeemia loomise aktile, millega seati sisse organisatsioon, kelle poole iga valitsusasutus, aga ka USA Kongress võivad pöörduda. Ja nad teevad seda süstemaatiliselt ja regulaarselt, et saada objektiivseid, sõltumatuid ja teaduslikel faktidel põhinevaid soovitusi.

Möödunud 150 aasta jooksul on riiklike akadeemiate egiidi all sisse seatud laiahaardeline konsultatsioonisüsteem: igal aastal on akadeemiate paljudesse töögruppidesse kaasatud ligikaudu 7000 eksperti, kusjuures võimalikult kvaliteetsete analüüside saamiseks on 80 protsenti ekspertidest kutsutud vastavatelt tegevusaladelt, vaid viiendik on akadeemia teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles