Maret Maripuu: neljaastmeline töövaidlus kolmeastmelises kohtusüsteemis

Maret Maripuu
, tööinspektsiooni peadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu
Maret Maripuu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eestis tuleks pikemas perspektiivis läbi viia kohtusüsteemi reform ning töövaidlused viia töövaidluskomisjonist töökohtusse, kirjutab Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu.

Inimsuhetel on kõige kauni kõrval ka see omadus, et need kipuvad sassi minema. Ja nii sassi, et ei saa enam kohe kuidagi ise omavahel toime ning tuleb minna kolmanda osalise juurde, kes aitaks selgust saada, kes on teinud õigesti, kes valesti. Töösuhe pole siin erand. Vastutustundetuid tööandjaid ja töötajaid oli, on ja jääb ka tulevikus, nagu igasuguseid muidki oma kohustustest kõrvalehoidjaid.

Taasiseseisvunud Eesti Vabariigi algusaastatel said töötajad ja tööandjad pöörduda töövaidlusega abi saamiseks ainult kohtusse. Menetlused venisid ja venisid, sageli kuude- ja isegi aastapikkuseks. Olukord polnud mõistlik ning tekitas tungiva vajaduse leida tööküsimuste lahendamiseks kohtule sobiv alternatiiv. Valida oli kahe võimaluse vahel: moodustada töökohtud või luua uudne kohtuväline organ – töövaidluskomisjon.

Tagasi üles